Президентът на САЩ Джо Байдън, говорейки пред Общото събрание на ООН във вторник, призова световните лидери да застанат зад Украйна срещу руските нашественици, предава Ройтерс.

"Русия вярва, че светът ще се измори и ще й позволи да прояви жестокост към Украйна без последствия", каза Байдън в речта си пред Общото събрание на ООН. "Ако позволим Украйна да бъде разделена, сигурна ли е независимостта на която и да е нация?"

Обръщението на Байдън на годишната среща беше централното събитие на тридневното му посещение в Ню Йорк, което ще включва срещи с ръководителите на пет централноазиатски държави и лидерите на Израел и Бразилия.

Байдън превърна обединяването на съюзниците на САЩ в подкрепа на Украйна във водещ компонент на външната политика на САЩ, твърдейки, че светът трябва да изпрати ясен сигнал на руския президент Владимир Путин, че той няма да може да сломи Запада.

Байдън е изправен пред критики от някои републиканци в страната си, които искат Съединените щати да харчат по-малко пари за военни усилия.

Бившият президент Доналд Тръмп, фаворитът за номинацията на републиканците на президентските избори през 2024 г., обеща да търси бърз край на войната, ако се върне на власт.

Председателят на Камарата на представителите, Кевин Маккарти, се усъмни дали Съединените щати трябва да продължат да изпращат оръжия за милиарди долари на Украйна.

Маккарти призовава за импийчмънт на Байдън

Маккарти призовава за импийчмънт на Байдън

Белият дом заяви, че няма основание за разследване и Байдън се подигра на републиканците

В речта си Байдън твърди, че нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. и окупацията на територия нарушават основополагащия Устав на ООН, чийто основен принцип е зачитането на суверенитета и териториалната цялост.

Байдън повтори думите на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който във встъпителната си реч пред Общото събрание на ООН във вторник каза, че инвазията на Русия "е отприщила верига от ужаси".

"Само Русия има силата да прекрати тази война незабавно и Русия сама стои на пътя на мира", каза той. САЩ искат "незаконната завоевателна война, водена от Русия" да приключи и подкрепят усилията на Украйна за "дипломатическа резолюция, която осигурява справедлив и траен мир". За да възпират "евентуалните агресори утре", САЩ и техните съюзници и партньори ще продължат да подкрепят Украйна.

Говорейки за контрола на въоръженията, президентът на САЩ също така заяви, че Русия нарязва и къса свързаните споразумения.

Сътрудник на Байдън каза, че президентът на САЩ и други представители на неговата администрация също ще се съсредоточат на срещите на ООН върху мобилизирането на ресурси за инфраструктура и устойчиво развитие и борбата с изменението на климата.

Солидни мнозинства от американците подкрепят предоставянето на оръжия на Украйна, за да се защити от Русия и вярват, че такава помощ демонстрира на Китай и други съперници на САЩ воля да защитават интересите и съюзниците на САЩ, според проучване на Reuters/Ipsos от юни.

Украинският президент Володимир Зеленски, който трябва да говори на Общото събрание на ООН във вторник, се очаква да посети Байдън в Белия дом в четвъртък и да се срещне и с някои лидери на Конгреса.

Съединените щати подготвят нов пакет от военна помощ за Украйна, който да съвпадне с посещението на Зеленски, а от Конгреса беше поискано да одобри още милиарди долари помощ за сигурността до края на годината.

След речта си Байдън ще разговяря с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, за да обсъдят горещите точки в света.

По-късно той ще присъства на първа среща на върха с президентите на пет централноазиатски държави. Това са Казахстан, Киргизката република, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

В сряда Байдън ще се срещне с бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва. Също в сряда Байдън ще има първата си среща лице в лице с израелския премиер Бенямин Нетаняху, откакто Нетаняху възвърна властта през декември миналата година.

Съливан каза, че двамата лидери ще обсъдят "визия за по-стабилен, проспериращ и интегриран регион, както и да сравнят бележките за ефективно противодействие и възпиране на Иран".

Пред ООН Байдън подчерта, че всички партньорства, в които САЩ участват и са ангажирани, не са насочени срещу нито една страна. САЩ се стремят да управляват отговорно конкуренцията си с Китай и да не я превръщат в конфликт и не искат да разкъсват връзките си с Пекин.

Президентът на САЩ обаче заяви, че Вашингтон ще "отблъсне агресията и сплашването", когато става въпрос за проблеми, вариращи от "свобода на корабоплаване, до прелитане, до равни икономически условия".

Байдън също така отново каза, че Иран никога не трябва да придобива ядрени оръжия и осъди нарушаването от страна на Северна Корея на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Общественото одобрение към Джо Байдън се покачи до 42%

Общественото одобрение към Джо Байдън се покачи до 42%

От август 2021 г. рейтингът на американският президент стои на нива под 50%.