Мъж от Аризона се изправи пред съда по четири обвинения, свързани с трафик на оръжие. Според обвинителния акт подсъдимият е искал да разпали междурасова война, предаде Ройтерс.

Съдебното жури обвини 58-годишният Марк Адамс Прието в трафик на оръжие, прехвърляне на оръжие за използване в престъпление от омраза и притежание на нерегистриран пистолет.

Прокуратурата на щата Аризона посочва, че Прието е арестуван на 14 август 2023 г., след като в колата му бяха открити седем пистолета. По-късно при претърсване в дома му са открити още оръжия и боеприпаси, включително незаконна пушка.

Подсъдимият споделил пред агент под прикритие на ФБР, представящ се за расистки любител на оръжията, че планира да отиде с кола до Атланта, Джорджия, да разучи възможните места за нападение, което иска да извърши преди президентските избори в САЩ през ноември, изтъква държавното обвинение.

Между януари и май Прието се среща многократно с агента под прикритие и на ФБР. Той неколкократно е изразявал намерението си да извърши масова стрелба срещу афроамериканци, евреи и мюсюлмани.

През март Прието продал на агента под прикритие полуавтоматична пушка AR-15, която да използва при нападение на оръжейно шоу във Финикс. Няколко седмици по-късно, на друго оръжейно изложение във Финикс, Прието заявил, че иска да отложи атаката за по-късна дата и че обмисля да промени целта на джамия.

Ако бъде признат за виновен обвиняемият може да получи до 15 години затвор.