Президентът на САЩ Джо Байдън обвини предшественика си Доналд Тръмп, вероятен съперник в президентската надпревара през 2024 г., че е пожертвал американската демокрация за власт, съобщава "Ройтерс".

Това направи той в реч, изнесена в Пенсилвания, отбелязваща третата годишнина от атаките на 6 януари 2021 г. срещу Капитолия на САЩ.

Президентската кампания на Тръмп е всичко за него, а не за Америка, каза Байдън. Той каза, че бившият президент е готов да пожертва демокрацията, за да е на власт.

Тръмп получи обвинение за изборите и щурма на Капитолия

Тръмп получи обвинение за изборите и щурма на Капитолия

Новината бе очаквана

Предстоящите избори са "всичко за това дали демокрацията все още е свещената кауза на Америка", каза той.

Хиляди хора щурмуваха Капитолия в неуспешен опит да попречат на Конгреса да удостовери победата на Байдън над Тръмп през 2020 г. Въпреки всички правни проблеми, той все още е фаворит на републиканците. По всички обвинения той се обяви за невинен.

Ден по-рано Тръмп направи изявление след подаването на молба до Върховния съд на САЩ за отмяна на решението на Колорадо да не го допусне до първичните избори на републиканците в щата.

Говорителят на Тръмп Стивън Чунг заяви, че Върховният съд на Колорадо, който е постановил изключването му от първичните избори, е "радикална, лява активистка група", която "прави всичко възможно, за да лиши от право на глас всички американски избиратели".

"Демократите обсебващо нарушават конституционното право на американските избиратели да гласуват за избрания от тях кандидат. Това е неамерикански, противоконституционен акт на намеса в изборите, който не може да се търпи. Настояваме за ясно, обобщено отхвърляне на неправомерното решение на Върховния съд на Колорадо и за провеждане на свободни и честни избори през ноември тази година", заяви Чунг.

10 години затвор получи мъж, участвал в щурма на Капитолия

10 години затвор получи мъж, участвал в щурма на Капитолия

Бивш морски пехотенец и член на "Гордите момчета"

Тръмп бе замесен в редица дела - и за времето му в Белия дом, и за дейността му като бизнесмен. Той бе осъден по някои от тях, по други глобяван заради коментари.