Голяма е вероятността да се провалят преговорите за бъдещето на областта Дарфур между правителството на Судан и бунтовниците. Те трябва да се състоят днес при посредничеството на ООН и Африканския съюз. Голяма е вероятността преговорите да бъдат отложени.

Две основни групи дарфурски бунтовници - Армията за освобождение на Судан(АОС) и Движението за справедливост и равенство (ДСР) решиха да бойкотират срещата, независимо от евентуалните санкции, които може да им наложи Съветът за сигуронсто на ООН.

Лидерът на ДСР Мохамед Бар Хамдин заяви, че решението да се бойкотират преговорите е взето, тъй като според движението са поканени и представители на малкопопулярни и малки групии политически движения в Судан.
"Посредниците на ООН и Африканският съюз попаднаха в капан, приготвен от правителството, поканвайки за участие в преговорите който и да е", коментира Хамдин.

Преговорите трябва да се състоят в град Ес-Сидер, с формален домакин Моамар Кадафи. Главният посредник при преговорите обаче ще бъде политикът Пека Хаависто, който през 2005 г. представяше Евросъюза в Судан.

Когато през 2003 година в Дарфур избухна въоръжения конфликт АОС и ДСР бяха единствените организации на съпротива. Към днешния момента бунтовническите групи са вече 12. През 2006 година мирно споразумение за Дарфур се провали, тъй като не беше подписано от представителите на всички въстанически групи.

До днес заради конфликта в Дарфур са загинали повече от 200 000 души и повече от 2 милиона бяха принудени да напуснат родните си домове.