Говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, настоя, че е отговорност на Турция да спре екстремистите в сирийската провинция Идлиб да откриват огън по цивилни и руски цели, съобщава "Ройтерс".

Песков коментира темата, след като е бил запитан за предложението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за налагане на примирие в Идлиб.

Сирия отваря нов пункт в Идлиб

Сирия отваря нов пункт в Идлиб

Убити са 100 бойци

Подкрепяната от руснаците офанзива на сирийските правителствени сили в контролираната от бунтовници провинция в Северозападна Сирия, най-сериозната ескалация на войната между президента Башар Асад и враговете му от миналото лято насам, прогони от домовете им около 250 000 души в територията, която е последната голяма крепост на бунтовниците в Сирия.

Това обтегна отношенията между Русия и Турция, която граничи с Идлиб и желае да запази там някаква степен на влияние.

САЩ: Дамаск и Москва атакуват училища и болници в Сирия

САЩ: Дамаск и Москва атакуват училища и болници в Сирия

Още 200 хиляди души са напуснали домовете си...

Снощи Ердоган е казал на руския си колега Владимир Путин по време на телефонен разговор, че трябва да бъде наложено примирие в Идлиб, за да се предотвратят още цивилни жертви и приток на бежанци в Турция.

Ердоган настоял също така, че Сирия се нуждае от политическо решение.

От своя страна Кремъл, в собственото си съобщение относно телефонния разговор между Путин и Ердоган, обаче използва различен тон, като даде ясно да се разбере, че някои сражения трябвало да продължат, подчертавайки напрежението между Москва и Анкара по въпроса.

"Беше отбелязано значението на засилването на съвместната ни работа за стабилизиране на провинция Идлиб, включително предприемането на ефективни мерки за неутрализиране на терористичните групировки", се казва в изявлението на Кремъл.

Режимът в Сирия продължава да избива цивилни

Режимът в Сирия продължава да избива цивилни

Девет деца са сред 21 души, загинали днес