Премиерът на Австралия Скот Морисън разкритикува защитниците на правата на животните като "срамни и неавстралийски", след като десетки бяха арестувани при разпрострели се в цялата страна протести, съобщават световните осведомителни агенции.

По-рано днес активисти са нахлули в кланици и са се завързали един в друг, за да протестират срещу месната промишленост.

Повече от 100 протестиращи също така са блокирали едно от главните кръстовища на Мелбърн, преди много от тях да бъдат отстранени със сила.

Морисън изтъкна, че активизмът нанасял вреда на поминъка на земеделските производители.

"Това е просто още една форма на активизъм, която според мен противоречи на националните интереси, а националният интерес е (фермерите) да могат да обработват собствената си земя", коментира той пред местно радио.

По-късно той призова държавните институции да приложат "закона с цялата му сила... срещу тези престъпници със зелени якички".

Австралия е на второ място след САЩ по консумация на месо на глава от населението, показват данните на Световния икономически форум.

Животновъдната промишленост на страната формира повече от 40 на сто от нейната селскостопанска продукция.

Протестите на веганите се проведоха в щатите Виктория, Нов Южен Уелс и Куинсланд и имаха за цел да засилят вниманието на обществеността по отношение на третирането на животните и етиката на яденето на месо.

"Искаме хората да станат вегани - искаме хората да спрат да подкрепят насилието над животните", изтъкна една от участничките в кампанията Кристин Лий.

"Животните страдат по начин, който повечето от нас никога не биха могли да си представят. Не става въпрос за по-големи клетки - става въпрос за освобождаването на животните", настоя тя.

Полицията уточни, че 38 протестиращи са били арестувани в Мелбърн. Още деветима души са били задържани в кланица в Гулбърн, намиращ се на 168 км южно от Сидни, след като се оковаха към машините.

Австралийският съвет на месопреработвателната промишленост заяви, че месарници са били подложени на продължителна "атака" от страна на участниците в кампанията.

"Това трябва да спре и да спре сега. Трябва да погледнем 99% от хората в Австралия, които искат да консумират продукти от червено месо", подчерта изпълнителният директор на Австралийския съвет на месопреработвателната промишленост.

През последните 50 години световното потребление на месо бързо се увеличи.

Производството на месо днес е почти пет пъти по-високо, отколкото в началото на 1960-те години - от 70 млн. тона до над 330 млн. тона през 2017 г.