Косовският премиер призова за международно разследване, след като някои негови сънародници са осъдени за участие в битката в Куманово, Македония през 2015 г., съобщава "Ройтерс".

Мъжете са част от група етнически албанци, задържани в Македония в четвъртък, по обвинения в заговор за престрелка с полицията. Тълпи са излязли по улиците на столицата на Косово след присъдата, обвинявайки македонските власти, че са изфабрикували атаката. Протестиращи в източния косовски град Гилан изгориха македонското знаме.

Косовските медии и официални лица редовно заявяват, че обвиняемите албанци са невинни и са жертви на заговор от бившото националистическо правителство на Македония - обвинение, отхвърлено от Скопие.

Македония осъди 33-ма за атаките в Куманово през 2015 г.

Македония осъди 33-ма за атаките в Куманово през 2015 г.

Седем от обвиняемите получиха доживотни присъди

"Трябва да има справедливост", коментира в изявление косовският премиер Рамуш Харадинай. "Международното разследване би помогнало да намерим истината, която всички ние искаме", допълва той, без да даде рязаснения кой или как трябва да извърши разследването.

Външният министър на Косово Бехджет Паколи заяви, че е призовал посланика в Скопие за консултации и поиска "разяснение" от македонския посланик в Прищина.