Саад Харири, син на бившия премиер на Ливан Рафик Харири, получи днес мандата за състави новото правителство на Ливан.
Днес президентът Мишел Сюлейман е изпратил уведомление за назначението.

Саад Харири е син на Рафик Харири - ливански премиер, убит при атентат през 2005 г. И до този момент мжеду Ливан и Сирия съществува напрежение заради обвиненията за организацията на атентата.
Сирия отхвърля да има вина за взрива, при който загина последователно прозападно настроения премиер Харири.

Саад е на 39 години и е лидер на прозападната коалицията „14 март", която победи на парламентарните избори в страната, които се проведоха в началото на юни месец.

Коалицията на Харири спечели 71 места в парламента.

Блокът, ръководен от политическото движение "Хизбула", спечели 57 места.

Общо парламентът има 128 депутата. Назначаването на премиерския пост на Харири получи подкрепата на 86 депутата.

Тази година избирателната активност беше изключително висока - 54%, като от времето на гражданската война и размирните години 1975 - 1991 никога толкова ливанци не са излизали да гласуват.
Международните наблюдатели определиха изборите като демократични и справедливи.

В момента пред Саад Харири стои нелеката задача да сформира кабинет от поддръжници на политически опоненти, ако желае да изпълни изявлението си, че ще създаде „правителство на националното единство".

Също така по-рано рано Харири беше обявил, че ще направи консултации с всички парламентарно представени политически партии или фракции.

Това означава, отбелязват анализатори, че правителството на националното единство, трябва да се включат и представители на радикалното движение „Хизбула" или поне негови съюзници.