Тайландският премиер Прают Чан-оча и още 10 министри от кабинета оцеляха при вот на недоверие в парламента в събота, съобщава агенция Ройтерс. Това се оказа последният голям тест на Прают преди предстоящите общи избори след 11 месеца.

68-годишният бивш началник на армията, който е на власт след преврата, който ръководи през 2014 г., получи 256 гласа "за" и 206 "против" с девет въздържали се, запазвайки позицията си на премиер до края на мандата му през март. Трима вицепремиери и седем други членове на кабинета също оцеляха след вота на недоверие.

Опозицията се нуждаеше от повече от 239 от 477 парламентарни гласа, за да свали премиера.

"По време на дебата за порицание през последните няколко дни въпросите, повдигнати от опозицията, съдържат невярна информация и правителството използва тази възможност, за да изясни нещата", каза правителственият говорител Танакорн Уангбунконгчана.

"Сега, когато дебатът за недоверието приключи, ние призовахме опозицията да работи с нас за хората и страната."

Премиерът и 10 членове на кабинета бяха подложени на четиридневни критики на живо по телевизията от опозиция, която ги обвини в корупция и икономическо лошо управление, в опит да дискредитират управляващата 17-партийна коалиция преди следващите избори.

Това беше четвъртият път, когато представянето на Прают беше подложено на гласуване, откакто той беше избран от камарата да остане министър-председател през 2019 г., след избори, за които опозицията каза, че са били проведени по правила, предназначени да го запазят на власт. Прают отхвърли това твърдение.

Въпреки неотдавнашните проучвания на общественото мнение, които показват, че популярността му намалява, Прают се очакваше да надделее, според политически анализатори, някои от които видяха вота на недоверие като ход на опозицията да спечели обществена подкрепа преди следващите избори.

"Знаем, че в парламента не можем да се състезаваме, но имаме вяра в хората, защото не загубихме и решаващият фактор ще бъдат изборите", каза пред репортери лидерът на опозиционния блок Чонланан Шрикаев.

Ръководените от младежи протестни групи, които се появиха през юли 2020 г., за да предизвикат правителството, се събраха пред парламента чрез дебат за недоверие и проведоха паралелен вот на недоверие, което доведе до 16 690 гласа срещу правителството и само 251 в полза.

Прают не даде индикация кога ще бъдат свикани избори.