Резиденцията на Доналд Тръмп във Флорида – „Мар-а-Лаго“ е била претърсена по подозрения, че бившият президент или неговият екип не са върнали всички документи и материали, които са собственост на правителството.

Това твърди източник, пожелал анонимност, предаде Си Ен Ен. Смята се, че невръщането на тези документи представлява заплаха за националната сигурност. Агентите на ФБР са в „Мар-а-Лаго“, след като по-рано тази година следователи се срещнаха с адвокатите на Тръмп и претърсиха помещение, в което доскорошният президент държеше документи.

В Заповедта за обиск се цитират и Закона за работа с класифицираните документи, и Закона за президентските архиви. По време на днешната акция се припомниха коментари от страна на хора от обкръжението на Тръмп, според които разследването било в застой. В продължение на месеци следователите проучваха как Тръмп е работил с материалите, които взима със себе си, след като напуска Белия дом.

Претърсването на „Мар-а-Лаго“ е първият случай в американската история, когато се претърсва дом на бивш президент. По непотвърдена информация Тръмп не е съдействал на разследващите органи и дори ги е заблуждавал.

Тръмп и Байдън водят в проучвания за изборите през 2024 година

Тръмп и Байдън водят в проучвания за изборите през 2024 година

Сред републиканци и демократи те все още са фаворити

Тръмп отрича обвиненията и твърди, че разследването е политически мотивирана акция, която има за цел да провали опита му да се върне в Белия дом.