Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп разкри, че агенти на ФБР претърсват резиденцията му "Мар-а-Лаго" във Флорида в понеделник, съобщи Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че все още няма подробности за издирването на бившия президент на САЩ. Говорителка на Министерството на правосъдието на САЩ не отговори на въпроса на Associated Press дали претърсването е било разрешено лично от главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд.

"Моят красив дом Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида, в момента е под обсада и окупиран от голяма група агенти на ФБР", заяви Тръмп в изявление, публикувано в социалната мрежа "Истина".

Тръмп разкритикува политиката на Байдън

Тръмп разкритикува политиката на Байдън

САЩ са станали посмешище, смята бившият президент

Бившият президент на САЩ заяви, че не е бил предупреден за предстоящото претърсване, и обвини правоприлагащите органи в "политическо преследване".

"Нищо подобно не се е случвало на президента на Съединените щати досега", подчерта Тръмп.

"Те дори проникнаха в сейфа ми!" - добави политикът.

Говорител на Белия дом заяви пред CNN, че администрацията на президента на САЩ не е била уведомена за издирването.

Според телевизионния канал самият Тръмп не е присъствал, когато е започнало претърсването. Според източника на CNN претърсването е започнало рано сутринта в понеделник, а служителите на реда са били съсредоточени в частта от имението, където се намират офисите и личните помещения на Тръмп.

Признаха за виновен бивш съветник на Тръмп

Признаха за виновен бивш съветник на Тръмп

Стив Банън е отказал да даде показания за 6 януари

Асошиейтед прес припомня, че Министерството на правосъдието разследва Тръмп за незаконно изнасяне на класифицирани документи в Мар-а-Лаго след края на президентския му мандат. Американското законодателство забранява пренасянето на класифицирани документи на неразрешени места, отбелязва агенцията.

На този етап не е ясно дали претърсването е свързано със случая.

На Министерството на правосъдието на САЩ са известни две разследвания, свързани с бившия ръководител на Белия дом. Първото е свързано с опитите за отмяна на резултатите от президентските избори през 2020 г. и щурмуването на Капитолия на 6 януари 2021 г.

Байдън: Тръмп с бездействието си носи вина за събитията от 6 януари

Байдън: Тръмп с бездействието си носи вина за събитията от 6 януари

Отново отправи критики към предшественика си

Втората започна, след като Националният архив на САЩ поиска от Министерството на правосъдието да разследва изнасянето на 15 кашона с документи от дома на Тръмп във Флорида, които трябваше да бъдат оставени на правителствените архивисти.

Според източник на CNN помощниците на Тръмп в Мар-а-Лаго са били разпитани от ФБР през април и май в рамките на разследване на работата с президентски документи.