Докато бившият американски президент Доналд Тръмп все още решава дали и кога да обяви официалната си кампания за преизбиране през 2024 г., скорошно проучване на общественото мнение показва, че той е предпочитаният републикански кандидат, ако първичните избори на Републиканската партия се проведат днес, съобщи "Индипендънт".

В ново проучване, проведено от Politico и Morning Consult, 53 процента от респондентите, които се идентифицират като републикански гласоподаватели или политически настроени, заявяват, че биха гласували бившият президент на САЩ да представлява листата на Републиканската партия през 2024 г.

Малцина от останалите 16 републикански кандидати, посочени като възможни фаворити, са спечелили повече от един процент от подкрепата на анкетираните. Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис си осигури второ място след едномандатния президент с 23 процента, пред бившия вицепрезидент Майк Пенс със 7 процента и сенатора от Тексас Тед Круз с 3 процента. Зад тези четирима са Мит Ромни, Лиз Чейни и Ники Хейли с 2 процента.

Тръмп бил взел решение за изборите през 2024 година

Тръмп бил взел решение за изборите през 2024 година

Очаква се той да го обяви

От другата страна на пътеката, 72 процента от демократите или независимите клонящи към демократите, анкетирани в анкетата, казаха, че ако първичните избори се проведат днес, биха гласували за Джо Байдън.

Двадесет процента от тези респонденти обаче заявяват, че биха избрали да гласуват за някой друг, докато 8 процента заявяват, че просто не биха гласували.

Възрастта на президента на САЩ напоследък беше подложена на разгорещено обсъждане, след като се появиха съобщения в медиите от администрацията на Байдън, 79-годишен сега, че вече ще бъде на 86 в края на втори мандат.

 Байдън е посочил многократно, че възнамерява да се кандидатира за втори мандат, ако остане в добро здраве.

Рейтингът на Джо Байдън се срина до 36%

Рейтингът на Джо Байдън се срина до 36%

Популярността на Байдън пострада от скока на инфлацията, която достигна 40-годишен връх