Съперничещите си палестински политически лидери, които се срещнаха в Египет, решиха в неделя да създадат комитет за вътрешнопалестинско помирение - стъпка, която според един анализатор ще сложи край на 17-годишния им разрив.

Това коментира АФП.

Президентът Махмуд Абас и лидерът на Хамас Исмаил Хания се срещнаха за редки разговори на четири очи в крайбрежния град Ел Аламейн заедно с представители на повечето палестински политически фракции.

Последният опит за помирение има за цел да преодолее пропастта между паралелните правителства на Хамас в блокираната ивица Газа и на Палестинската автономия - контролирана от светското движение Фатах на Абас - която управлява палестинските райони на окупирания Западен бряг.

Към Абас и Хания се присъединиха ръководителите на други фракции, с изключение на мощния Ислямски джихад и две други по-малки групировки.

Ислямски джихад беше поставил освобождаването на затворници, държани от силите за сигурност на Палестинската автономия, като условие за изпращане на представители в Ел Аламейн.

Според участниците в срещата по-рано в неделя Хания е призовал Абас да прекрати "сътрудничеството в областта на сигурността" с Израел и "политическите арести".

Защо Хамас не беше цел на Израел при въздушните удари в Газа - този път

Защо Хамас не беше цел на Израел при въздушните удари в Газа - този път

Хамас не се страхува от конфронтация с Израел, но по-скоро не желае да има широкомащабна война толкова скоро

Лидерът на Хамас също така заяви, че "трябва да се сформира нов, всеобхватен парламент въз основа на свободни демократични избори".

Хамас, който спечели последните парламентарни избори в Палестина, проведени през 2006 г., многократно е призовавал за провеждане на общи избори.

За да работи за това, 87-годишният президент обяви "създаването на комитет, който да продължи диалога... да сложи край на разделението и да постигне палестинско национално единство".

В последващо изявление на Абас се казва, че той "се надява на предстояща среща скоро в Египет, за да обяви на нашия народ края" на 17-годишното разделение "и завръщането към палестинското национално единство".

Палестинският политолог Мухаймер Абу Саада заяви пред АФП, че сформирането на комитета не е повод за празнуване.

"Най-добрият начин да убиеш нещо е да създадеш комитет за него", каза той, говорейки от Газа.

Той заяви, че се съмнява, че този ход ще доведе до някакъв напредък към "прекратяване на разделението или определяне на дата за палестински избори".

В знак на отчаяние сред палестинците един потребител на Facebook написа, че разговорите в Ел Аламейн - което на арабски означава "две знамена" - показват непреодолимата дистанция между Хамас и Фатах, които "развяват напълно различни знамена".

Хамас пое отговорност за атентата в Източен Ерусалим

Хамас пое отговорност за атентата в Източен Ерусалим

Нетаняху: Ще отговорим на насилието

В неделя Хания призова за "преструктуриране на Организацията за освобождение на Палестина" - институцията, която насърчава палестинската държавност. ООП включва повечето палестински политически фракции, но не и Хамас или Ислямски джихад.

ООП е "единственият легитимен представител на палестинския народ", заяви Абас.

Той призова за "мирна народна съпротива", докато Хания изтъкна "всеобхватна съпротива".

Халед ал-Батш, лидер на "Ислямски джихад", заяви, че групировката "се е надявала на отговор от страна на Махмуд Абас на оплакванията и призивите за освобождаване" на своите членове, задържани на Западния бряг.

"Бяхме изненадани от безпрецедентното нахлуване на силите за сигурност срещу бойците от съпротивата", каза той.

Срещата в неделя се проведе на фона на възобновяване на насилието в израелско-палестинския конфликт, особено на Западния бряг, който Израел окупира от 1967 г. насам.

По данни на АФП, изготвени въз основа на официални източници от двете страни, тази година при насилие, свързано с конфликта, са загинали най-малко 203 палестинци, 27 израелци, един украинец и един италианец.

Скокът съвпадна с мандата на твърдодясната администрация на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, която встъпи в длъжност в края на миналата година и включва членове с антипалестинска реторика в миналото.

Израел обвини "Хамас" за сблъсъците в Йерусалим

Израел обвини "Хамас" за сблъсъците в Йерусалим

Палестинците считат, че Израел е провокирал последното насилие

В ивицата Газа в неделя стотици хора демонстрираха с искане за "прекратяване на разделението", съобщиха кореспонденти на АФП в крайбрежния анклав.

В най-големия бежански лагер за палестинци в Ливан, Айн ал-Хелвех в южния пристанищен град Сидон, в боеве през нощта и в неделя бяха убити петима членове на Фатах и един ислямистки боец.

Ливанският министър-председател Наджиб Микати нарече боевете "подозрителни в настоящия регионален и международен контекст", но палестинските представители в Ел Аламейн не коментираха сблъсъците.