Президентът на Филипините Родриго Дутерте заплаши да изпрати войските си на "самоубийствена мисия", ако Пекин не "освободи" окупиран от Манила остров в Южнокитайско море, съобщават световните осведомителни агенции.

Речта на Дутерте на митинг в град Пуерто Принцеса в Палаван беше изнесена дни след като правителството на Филипините обяви, че в последните месеци около остров Титу от островната верига Спратли са били забелязани 275 китайски лодки и кораби.

"Нека да бъдем приятели, но не докосвайте остров Пагаса и останалите", предупреди Дутерте, използвайки филипинската дума Пагаса за Титу.

"Ако правите маневри там, това е друга история. Ще кажа на моите войници "Подгответе се за самоубийствена мисия", предупредил държавният глава на Филипините.

Филипините се оплакват от китайските кораби в оспорваното Южнокитайско море

Филипините се оплакват от китайските кораби в оспорваното Южнокитайско море

Това нарушава филипинския суверенитет, пораждат напрежение и несигурност

Дутерте казал, че думите му не са предупреждение, а по-скоро "съвет към моите приятели".

"Няма да се моля или да умолявам, а просто ви казвам да освободите Пагаса, защото там имам войници", настоял Дутерте.

Малък филипински военен гарнизон, както и около 100 цивилни граждани са базирани на о. Титу, който се намира на около 500 км от Палаван, един от островите, които съставляват Филипините.

Напрежението се засили от началото на 2019 г. в Южнокитайско море, един от най-спорните региони в света и важен транспортен път.

Филипините и Китай имат припокриващи се териториални претенции към райони от огромното море, заедно с множество други страни, включително Виетнам, Малайзия и Бруней. Към района, където се намира Титу, Китай има териториални претенции.

САЩ ще защитят Филипините при война в Южнокитайско море

САЩ ще защитят Филипините при война в Южнокитайско море

Помпео определи Китай за заплаха, а Пекин отговори да спрат да създават неприятности

Последното пристигане на китайски военни кораби около остров Титу предизвика твърд отговор от страна на Манила.

От Министерството на външните работи на Филипините подчертаха вчера, че тяхното присъствие е "незаконно" и "явно нарушение на филипинския суверенитет".

"Наблюдава се, че китайските кораби присъстват в голям брой и за продължителни и повтарящи се периоди - това, което обикновено се нарича "роящи" тактики - повдига въпроси за намерението им, както и притеснения относно тяхната роля в подкрепа на насилнически цели", се изтъква в изявлението на външното ведомство на Филипините.