Президентът на Гърция Каролос Папуляс днес ще проведе консултации с лидерите на парламентарните политически партии за съставяне на коалиционно правителство, напомнят информационните агенции.

Пред това президентът връчи последователно мандат за съставяне на кабинет на  трите най-големи партии - Нова демокрация, СИРИЗА и ПАСОК, но те не успяха да съставят правителство.  
Новоизбраните депутати в парламента са разделени по отношение на подкрепата за политиката на тежки реформи, договорена с европейските партньори в замяна на финансова помощ за спасяване на страната от фалит. Нито привържениците, нито противниците на спасителния план успяват да съберат мнозинство за съставяне на кабинет.

В гръцката конституция не се споменава дали държавният глава трябва да проведе консултациите съвместно с всички представители на политическите сили, или поотделно с вяска от партиите.

Засега в преговорите за формиране на правителство участваха дясната Нова демокрация, радикалната лява коалиция СИРИЗА, лявоцентристката ПАСОК и малката фракция Демократични леви сили.

Папуляс може да проведе консултации и  „Независими гърци", комунистите и неофашистите. Всички те са против европейския спасителен план и засега отказват да се коалират с други политически сили.