Държавният секретар на американския щат Джорджия Брад Рафънспъргър обяви, че сенаторът от Републиканската партия Линдзи Греъм е попитал дали е възможно да се направят невалидни законно подадени бюлетини, след като президентът Доналд Тръмп беше победен с малка разлика в щата.

В интервю за "Вашингтон пост" Рафънспъргър каза, че Греъм, който е председател на комисията по правосъдие към Сената, го е разпитал относно закона за съгласуване на подписите на щата и е попитал дали политическите пристрастия може да са играли роля в окръзи, където изборните работници са приели по-висок процент на несъответстващи подписи. Според Рафънспъргър Греъм тогава е попитал дали има правомощието да изхвърли всички бюлетини, подадени по пощата, в тези окръзи.

Тръмп оспорва вота в Джорджия

Тръмп оспорва вота в Джорджия

Щатът държи ключови гласове за Белия дом

Рафънспъргър е бил "сащисан" от въпроса, в който Греъм изглежда е предложил да намери начин да изхвърли законно подадени бюлетини.

"Със сигурност изглеждаше така, сякаш искаше да тръгне по този път", отбеляза той.

Греъм e потвърдил разговора пред репортери в Капитолия, но настоя, че било "нелепо" да се намеква, че е притиснал Рафънспъргър да изхвърли законно подадени бюлетини по пощата. Според Греъм той е искал само да научи повече за процеса на проверка на подписите, защото това, което се случва в Джорджия, "засяга цялата страна".

"Мислех, че това беше добър разговор", отбеляза Греъм след публикуването на интервюто, като допълни: "Изненадан съм да чуя, че го е охарактеризирал по този начин."

Тръмп отказа да приеме резултатите, показващи Джо Байдън като победител на президентските избори през 2020 г., лъжливо отправяйки обвинения за масово разпространени измами и нередности, които изборните служители в двете партии отхвърлиха като безпочвени.

Понастоящем Джорджия, който щат исторически е крепост на републиканците с 16 гласа в Избирателната колегия, извършва ръчно повторно преброяване на около 5 млн. бюлетини, което се очаква да приключи до 20 ноември. Байдън водеше в щата с около 14 000 гласа след първото преброяване.

Байдън печели в Джорджия,  Тръмп взима Северна Каролина
Обновена

Байдън печели в Джорджия, Тръмп взима Северна Каролина

Исторически победи за демократите

Това се случва, докато Рафънспъргър е изправен пред нарастваща критика от собствената си партия, след като защити изборния процес в Джорджия. Двамата републикански сенатори в щата Дейвид Пърдю и Кели Льофлер, и двамата участващи в оспорвани балотажи, за да запазят местата си в Сената, призоваха за оставка на Рафънспъргър, призиви, които той отхвърли.

Конгресменът Дъг Колинс от Джорджия, който оглавява опитите на президента да докаже измама в щата, също критикува Рафънспъргър, обвинявайки го, че бил на страната на демократите, защото той отказа да подкрепи лъжливото твърдение, че изборите са откраднати от Тръмп. В интервюто Рафънспъргър нарече Колинс, който не оспори резултата от специалната изборна надпревара, която загуби от Льофлер, "лъжец" и "шарлатанин".

Рафънспъргър увери, че всяко обвинение в изборни измами ще бъде щателно проверено, но към момента няма надеждни доказателства, че неправомерни действия са се случили в достатъчно голям мащаб, за да повлияят на резултата от изборите. Той каза също така пред "Вашингтон пост", че повторното преброяване ще "потвърди" резултатите от първото преброяване и ще докаже точността на машините за гласуване Dominion, за които Тръмп лъжливо твърди, че са заличили гласове, подадени за него.

Джорджия с повторно преброяване на бюлетините на ръка, Байдън води с 14 000 гласа

Джорджия с повторно преброяване на бюлетините на ръка, Байдън води с 14 000 гласа

Според експерти Тръмп няма шанс да обърне резултати при повторното преброяване

Неправителствени организации, защитаващи изборните права и етиката, осъдиха коментарите на Греъм, а някои призоваха за оставката му като председател на правосъдната комисия към Сената.

"Не само е погрешно сенатор Греъм очевидно да обмисля незаконно поведение, но неговото предложение подкопава честността на нашите избори и вярата на американския народ в нашата демокрация", подчерта Ноа Букбиндър, изпълнителен директор на Граждани за отговорност и етика във Вашингтон, като допълни: "Под прикритието за изкореняване на изборните измами изглежда, че Греъм предлага да ги извършва."

Исторически обрат - Байдън поведе на Тръмп в републиканска Джорджия
Обновена

Исторически обрат - Байдън поведе на Тръмп в републиканска Джорджия

Остават още няколко хиляди бюлетини