От първия ден на избирането на президента на Украйна Володимир Зеленски в страната се възцари ситуация, която може да се нарече "интересен анекдот". Такова мнение изрази в ефира на телевизия "Наш" съветникът на шефа на канцеларията на Зеленски Алексей Арестович.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев публикува вчера статия, в която обясни защо смята контактите с настоящото ръководство на Украйна за безсмислени. Тя съдържа, според определението на Медведев, "пет кратки полемични тези". По-конкретно, той не вижда никакъв смисъл в преговорите с украинските власти, тъй като това са "невежи и безотговорни хора", които постоянно променяли позицията си.

Украйна наложи санкции на 95 души след изборите на Русия в анексирания Крим

Украйна наложи санкции на 95 души след изборите на Русия в анексирания Крим

Санкции срещу десетки организатори и участници

"От първия ден на избирането на Зеленски до ден-днешен вътрешната украинска опозиция обвинява президента и целия екип, че ние (официален Киев, б. р.) предаваме интересите на Украйна в полза на Русия, а руснаците казват, че Зеленски не напредва, не ни е интересно да разговаряме, защото няма резултат", отбеляза Арестович.

Съветникът на шефа на канцеларията на Зеленски също така се оплака, че Русия е готова да възстанови дипломатическите и икономическите отношения, но не иска да обсъжда Крим.

Правителството на Украйна утвърди стратегия за деокупация на Крим

Правителството на Украйна утвърди стратегия за деокупация на Крим

"Стратегията е цялостна пътна карта, благодарение на която ще върнем Крим"

По-рано Зеленски изрази желание да проведе среща на четири очи с руския си колега Владимир Путин, като смята, че тя може да бъде много продуктивна. В същото време той смята, че обкръжението на руския държавен глава се опитва да не го допусне. Говорителят на Путин Дмитрий Песков увери, че руският президент никога не е бил против подобен диалог, но е необходимо да се реши какво могат да обсъдят, като няма предпоставки за преговори до края на годината.

Отношенията между двете страни се влошиха през 2014 г. на фона на намесата на Кремъл в Донбас и анексирането на Крим. Киев и западните страни многократно обвиниха Русия за намеса във вътрешните работи на Украйна.

Разширяването на НАТО в Украйна преминавало червена линия за Путин

Разширяването на НАТО в Украйна преминавало червена линия за Путин

Русия и Беларус щели да действат, за да защитят собствената си сигурност