В непризнатата Приднестровска молдовска република (ПМР) включването на наказание за сепаратизъм в законодателството на Молдова беше оценено като "акт на агресия".

"Разглеждаме приемането от парламента на Молдова на законопроект, който създава основание за политически мотивирано наказателно преследване на почти всеки жител на ПМР, като акт на агресия, насочен към подкопаване на преговорния процес и умишлен пролог към масови нарушения на правата на човека", се казва в съобщение, публикувано на сайта на Министерството на външните работи на Приднестровието.

По-рано в четвъртък молдовският парламент прие на второ четене поправки в Наказателния кодекс, които предвиждат наказание за "сепаратизъм", "заговор срещу Молдова" и други подобни престъпления.

Съгласно приетите изменения Наказателният кодекс е допълнен с понятия като "сепаратизъм", "антиконституционен субект", "незаконна информационна структура", "сериозна заплаха за сигурността на Република Молдова", "неразрешено събиране на информация". ".

Подобни действия се наказват с лишаване от свобода за период от 2 до 5 години, в случай на юридическо лице - глоба от 150 до 250 хиляди леи. За длъжностните лица наказанието е по-строго - лишаване от свобода за срок от 7 до 12 години, с лишаване от право да заема определени длъжности или да извършва определена дейност за срок от 7 до 15 години.

"Сепаратистки действия" означава "действия, извършени с цел отделяне на част от територията на Молдова в нарушение на разпоредбите на националното законодателство или международни договори, по които Молдова е страна, както и разпространението на обекти, производството и /или разпространение под каквато и да е форма и чрез всякакви средства на материали и информация, подбуждащи към подобни действия. "Заговор срещу Молдова" означава "установяване и поддържане на контакт с чужда държава, чужда организация или техни представители с цел извършване на престъпление".

Молдова се страхува от руска офанзива в Приднестровието

Молдова се страхува от руска офанзива в Приднестровието

Въпросът не бил дали, а кога

Администрацията на Приднестровието по-рано категорично се противопостави на приемането на подобни поправки. Нейният политически представител на преговорите с Кишинев Виталий Игнатиев каза, че цялото ръководство на Приднестровието попада под новите поправки в законодателството, които ще направят невъзможно продължаването на преговорите за приднестровското уреждане.

В днешното си изявление външното министерство на Приднестровието говори за "заплахата от разрушаване на цялата преговорна структура и опасността от ескалация на напрежението". Отбелязва се, че "Молдова оказва натиск върху приднестровците от десетилетия, използвайки методите на политизирано наказателно преследване, което е един от неотложните проблеми в настоящия дневен ред на международния преговорен процес".

Както се казва в Тираспол, "преговарящият от Молдова два пъти отхвърли приднестровските инициативи за възможно най-скоро провеждане на среща на политически представители, посветена, наред с други неща, на обсъждането на този проблем".

"Молдовската страна се съгласи да насрочи среща едва на 17 февруари, в очакване на окончателното приемане на репресивните членове. Подобно избягване и страх от обсъждане на актуални теми обезценява полезността на контактите с офиса на политическия представител на Молдова", се казва в документа казва.

В изявлението си Тираспол предупреждава Кишинев "за отговорност за всякакви действия, които застрашават правата и свободите" на гражданите на Приднестровието. "Цялата отговорност за ескалацията на напрежението е изцяло на молдовската страна", се казва в изявлението.

Молдова няма да позволи провокации в Приднестровието

Молдова няма да позволи провокации в Приднестровието

По време на посещението на молдовския президент в Украйна

Припомняме, че през декември Молдова обяви, че се страхува от руска офанзива в Приднестровието.

Шефът на разузнаването на Молдова тогава предупреди за "много висок" риск от нова руска офанзива към източната част на страната му през следващата година и каза, че Москва все още има за цел да осигури сухопътен коридор през Украйна до отцепилия се молдовски регион на Приднестровието.

В началото на месец май миналата година обстановката в Молдова се обостри след серия от взривове и саботажи в Приднестровието, но след това ситуацията се успокои. В последно време сложните отношения между руския държавен монополист "Газпром" и Кишинев се обтегнаха допълнително, след като руската компания предупреди, че Украйна задържа газ от транзита, предназначен за Молдова, но Кишинев призна, че това става с негово съгласие и по този начин малката бивша съветска република, която не разполага със собствено газохранилище трупа резерви от газ в съседна Украйна.