Шефът на руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин се обърна към председателя на Държавната дума Вячеслав Володин с отворено писмо, в което той се оплака, че в Санкт Петербург отказват да погребат боец ​​на ЧВК "Вагнер", загинал във войната с Украйна на "Алеята на героите", защото формално той нямал статут на военен. Заради това тялото му престоявало в моргата от седмици, съобщи Руската служба на Би Би Си.

"Аз убедих Дмитрий Меншиков, че трябва да отиде и да умре за Родината, което той направи с достойнство. Но сега в Санкт Петербург дори не му намериха място на гробището. Ситуацията е потресаваща", пише Пригожин на Володин.

Председателят на Държавната дума се е съгласил с недоволството на Пригожин.

"Ако човек е загинал, защитавайки нашата страна и нейните граждани, регионалните и местните власти трябва да направят всичко, за да му отдадат последни почести, да увековечат паметта му, да подкрепят семейството му", цитира думите му РИА Новости.

Володин посочи, че нормите на закона за бойците трябва да се прилагат за всички военнослужещи. Комисията по отбрана на Държавната дума ще подготви съответното предложение, допълни той.

Британското разузнаване: Командирите от "Вагнер" се крият в окопите

Британското разузнаване: Командирите от "Вагнер" се крият в окопите

Вербуваните затворници били "разходен материал"

Припомняме, че много пъти е заявявано от самия Пригожин, че компанията му наема за бойните действия в Украйна затворници, включително с тежки присъди, на които е обещавана амнистия, ако са готови да се бият във войната на Путин. В руското общество това не се приема еднозначно и дори в официалните медии се появяват периодично коментатори, които засягат моралната страна на подобен похват. Преди няколко месеца се появиха коментари на недоволство, когато Путин награди посмъртно затворник с тежка присъда, проявил героизъм в битките в Донбас.

Тази практика обаче има и друга страна. Появиха се съобщения, че именно такива вербувани затворници понякога се предават лесно на украинските военни и използват войната, за да напуснат затвора. Един такъв военнопленник, разменен при един от многото обмени на пленници, бе убит по ужасяващ начин от хора на ЧВК "Вагнер" след като бе върнат в Русия. При друг случай затворник избяга от частта си с оръжие и откри стрелба в град Новошахтинск край Ростов-на-Дон, като уби един полицай и рани няколко други, преди да бъде заловен.

23 000 руски затворници се бият за частната армия "Вагнер" в Украйна

23 000 руски затворници се бият за частната армия "Вагнер" в Украйна

Нова тактика на руските окупатори