Мигрантската криза най-вероятно ще удари туризма в Гърция, като се очаква туристите от Западна Европа да са основната група, която ще търси други възможности за почивка.

Григорис Тасос от една от хотелиерските организации в южната ни съседка съобщи пред БНР, че германските туристи са направили с около 10-15 процента по-малко резервации спрямо миналата година.  

„Със сигурност имаме проблем с бежанците в Гърция и то в цялата страна, не само в източните части, където е основният туристически поток. Със сигурност проблемът с бежанците е един от основните, заради които има по-малко ранни резервации в Гърция. Трябва да подчертая, че цялата ситуация около „Ислямска държава” усложнява развиването на туристически бизнес. Все повече на преден план излиза въпросът за сигурността, който е основен фактор за туристите, когато избират къде да почиват”, коментира Григорис Тасос.

Фермерските блокади по границата са намалили резервациите на българи в Гърция за началото на март, но не са се отразили на записванията за великденските празници и лятото, твърди още той.

Около 32 000 мигранти се намират в момента на гръцка територия. Това накара Европейската комисия да прогнозира избухването на хуманитарна криза, която засега изглежда преодоляна, след обещанието за европейска помощ от милиони евро за Атина. Властите в страната дори заговориха за обявяване на извънредна ситуация, но към момента подобна стъпка не се предвижда.