Съдът във Ватикана обяви, че не е в компетенциите му да преследва двама журналисти, които са написали книги, базиращи се отчасти на поверителни документи, изобличаващи алчност, лошо управление и корупция в Светия престол. Съдебният процес приключи, съобщава Асошиейтед прес.

Съдът осъди монсеньор от Ватикана и италиански експерт по връзки с обществеността за заговор за изтичане на документи, но ги оправда за създаването на престъпна асоциация, за да го направят. Пети подсъдим – секретарят на монсеньора, е оправдан по всички обвинения.

Решението бе смущаващо се прокурорите на Ватикана, които обвиниха журналистите Емилиано Фитипалди и Джанлуиджи Нуци в заговор и оказване на натиск върху останалите трима подсъдими, за да получат информация. Прокурорите обвинили тримата в образуване на сенчеста, тайна престъпна организация, която заговорничила да разкрие поверителни документи на Ватикана.

В крайна сметка председателят на четиричленния състав заключи, че Ватиканът няма юрисдикция над журналистите и постанови, че няма достатъчно доказателства, които да доказват, че такава организация съществува.