Принстънският университет обяви, че премахва името на президента Удроу Уилсън, на когота са кръстени училището по обществена политика и кампуса на учебното заведение, наричайки бившия американски държавен глава расист, съобщава "Франс прес".

Управителното тяло на висшето учебно заведение от Бръшляновата лига "заключи, че расисткото мислене и политика на Удроу Уилсън го правят неподходящ за наименоване на училище или колеж, чиито учени, студенти и възпитаници трябва да са категорично против расизма във всичките му форми", подчерта президентът на университета Кристофър Айсгрубър в изявление.

Козметичният гигант L'Oreal премахва думи като "избелване" от продуктите си

Козметичният гигант L'Oreal премахва думи като "избелване" от продуктите си

В контекста на протестите по света срещу расизма

Уилсън е бил два мандата президент на САЩ в периода между 1913 до 1921 г. Той е основателят на Лигата на нациите, предшественик на ООН и въплъщаваше края на американския изолационизъм.

Ала 28-ият американски президент също така е подкрепял расистки политики, по-конкретно позволяващи сегрегация във федералните агенции, дори след като те бяха расово интегрирани в продължение на десетилетия.

"Той не само се съгласи, но добави към постоянната практика на расизма в тази страна, практика, която продължава да нанася вреди и днес", изтъкна още Айсгрубър.

Сега Университетът в Ню Джърси ще бъде дом на Принстънското училище за публични и международни отношения. Кампусът на университета, кръстен на Уилсън, ще бъде известен като Първи колеж.

Африканските държави искат ООН да разследва САЩ за системен расизъм и бруталност

Африканските държави искат ООН да разследва САЩ за системен расизъм и бруталност

И да защитят правата на хората от африкански произход по света

След смъртта на 25 май на Джордж Флойд, невъоръжен афроамериканец, убит от бял полицай, който го задуши, като коленичи на врата му, САЩ бяха пометени от граждански вълнения с протестиращи, които настояват за прекратяване на системния расизъм.

Компаниите и институциите изследват ролята си в увековечаването на несправедливостта, отбелязва АФП.

Усилията набират сила дори в силно консервативни места като щата Мисисипи, където местните конгресмени вчера предприеха процедурни стъпки за препроектиране на знамето на южния щат, което на видно място съдържа емблемата на Конфедерацията.

Губернаторът Тейт Рийвс заяви, че ще подпише всеки законопроект, приет от конгресмените за промяна на знамето.