Силно радиоактивните отпадъци ще трябва да останат съхранявани в атомните електроцентрали в Германия поне през следващите 50 години поради липса на хранилище да бъдат съхранявани за постоянно. Това обяви ръководителя на комисията, която разглежда окончателните решения за съхранение на ядрените отпадъци, информира ДПА.

Михаел Зайлер отбеляза, че съхраняването на отпадъците в постоянно хранилище ще бъде завършено около 2080 г. Последната атомна електроцентрала в Германия ще бъде спряна до края на следващата година.

Това означавало, че експлоатационният живот на 16-те временни депа ще бъде надхвърлен много, подчерта Зайлер.

Германия компенсира с милиарди енергийните компании заради отказа от АЕЦ-ите

Германия компенсира с милиарди енергийните компании заради отказа от АЕЦ-ите

Последната АЕЦ в Германия ще бъде спряна най-късно до края на 2022 г.

След отмяната на плановете за съхранение на отпадъците в соления купол Горлебен в провинция Долна Саксония, германският парламент определи 2031 г. като дата за откриване на ново място.

"След това ще има разрешителни процедури и строителството", посочи Зайлер и уточни: "Това ще отнеме около 20 години, а ние ще бъдем в 2050 г." Чак на този етап изпитанията могат да започнат.

"Имаме 16 временни хранилища за съхранение в Германия, където се съхраняват силно радиоактивни отпадъци", отбеляза инженерът и изтъкна: "При повечето от тях разрешението за експлоатация изтича през 2045-46 г."

Германия спира ядрена централа като част от плана за отказ от атомна енергия

Германия спира ядрена централа като част от плана за отказ от атомна енергия

Операторът EnBW обяви, че ще извади АЕЦ Филипсбург

Разумните оценки показват, че може да отнеме около 30 години, докато всички контейнери бъдат преместени от временното хранилище в постоянното депо.

"Това означава, че окончателното хранилище ще отнеме от 2050 до 2080 г.", посочи Зайлер.

Съответното законодателство предвижда, че хората и околната среда трябва да бъдат защитени от радиация от окончателното хранилище в продължение на 1 млн. години.

Германия затваря ядрените си централи до 2022 година

Германия затваря ядрените си централи до 2022 година

Управляващата коалиция проведе