Комисията на Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес), разследваща бунта в Капитолия от 6 януари, призова и ръководствата на Twitter, Reddit, Facebook и Google да дадат показания. Това съобщи председателят Бени Томпсън в четвъртък, цитиран от CNBC.

4 години затвор за пореден участник в щурма на Капитолия

4 години затвор за пореден участник в щурма на Капитолия

Той се призна за виновен по-рано тази година

Двупартийната комисия изиска множество записи миналото лято от тези и други социални компании, но каза, че е получила "неадекватни отговори" от някои от най-големите платформи. Записите са свързани с вътрешен тероризъм, разпространението на дезинформация и усилията за влияние или отмяна на изборите през 2020 г.

Говорител на Reddit потвърди, че компанията е получила призовката и каза в изявление, че "ще продължат да работят с комисията по техните искания".

Говорител на Twitter е отказал коментар.

От Google са предоставили следното изявление: "Ние активно си сътрудничим с избраната комисия, откакто тя започна своето разследване, отговаряйки по същество на исканията им за документи и се ангажираме да работим с Конгреса чрез този процес. Имаме строги правила, забраняващи съдържание, което подбужда към насилие или подкопава доверието в изборите в YouTube и продуктите на Google и наложихме тези правила преди 6 януари и продължаваме да го правим и днес. Оставаме ангажирани да защитаваме нашите платформи от злоупотреби."

В изявление на Meta (Facebook) се казва: "Както наскоро каза председателят Томпсън, "Facebook работи с комисията, за да предостави необходимата информация, която поиска." Оттогава Мета представи документи на комисията по график, поискан от служителите на комисията - и ние ще продължи да го прави."

Комисията смята, че гигантите сред социалните мрежи са задържали информация, която е от голямо значение за разследването на Камарата на представителите, каза Томпсън в писма до всяка от четирите фирми.

Тръмп сряза Байдън, речта му за Капитолия била театър за отвличане на вниманието от провала му

Тръмп сряза Байдън, речта му за Капитолия била театър за отвличане на вниманието от провала му

Байдън използвал името му, за да се опита допълнително да раздели Америка

Припомняме, че на 6 януари тази година, президентът на САЩ Джо Байдън обвини предшественика си Доналд Тръмп, че представлява продължаваща заплаха за американската демокрация в реч по повод годишнината от кръвопролитната атака срещу Капитолия (сградата на Конгреса на САЩ) от привърженици на Тръмп, които се опитаха да преобърнат изборното му поражение през 2020 г.

Байдън предупреди, че лъжливите твърдения на Тръмп, че изборите са му били откраднати чрез масова изборна измама, могат да унищожат върховенството на правото и да подкопаят бъдещи избори.

Според проучване на Ройтерс/Ипсос около 55% от републиканските гласоподаватели вярват в лъжливото твърдение на Тръмп, което беше отхвърлено от десетки съдилища, щатски избирателни комисии и членове на собствената администрация на Тръмп.

Четирима души загинаха в многочасовия хаос, докато един полицай почина в деня след битката с метежниците, а четирима по-късно се самоубиха. Ранени бяха около 140 полицаи.

ФБР издирва още 350 участници в щурма над Капитолия

ФБР издирва още 350 участници в щурма над Капитолия

Година след събитията, при които загинаха или бяха ранени стотици

Редица участници вече получиха присъди, а много от приближените на Тръмп, които отказаха да уважат призовките си и не дадоха показания, се сдобиха с обвинения.