Четири холандски политически партии се договориха в четвъртък да проведат преговори за формиране на ново коалиционно правителствo. Те постигнаха пробив повече от шест месеца след парламентарните избори. Сред тях е и консервативната партия "Народна партия за свобода и демокрация" (НПСД) на служебния премиер Марк Рюте, предаде "Ройтерс". 

Снимка 548575

Източник: EPA/БГНЕС

Четирите партии са същите, които участваха и в предишното правителство на Рюте, макар че се смяташе за невъзможно те да продължат заедно след изборите на 17 март.

Компромисът дойде от лидера на "Демократи-66" Сигрид Кааг, която припомни, че единствената алтернатива са нови избори, които биха означавали никаква промяна на ситуацията.

Рюте обеща, че ако бъде сформирано ново правителство, това няма да е "продължение" на старото.

Марк Рюте докосва четвърти мандат в Нидерландия

Марк Рюте докосва четвърти мандат в Нидерландия

Ключови избори в страната

Припомняме, че 54-годишният Рюте е на власт от 2010 г. и неговата партия остана най-голямата в парламента, но само с 22% от гласовете се нуждаеше от няколко партньори, за да състави правителство. Той едва оцеля след вота на недоверие през първите седмици на преговорите.

(НПСД) на премиера Марк Рюте има 36 от общо 150 места в долната камара на парламента. На второ място остава партията на министъра на външната търговия Сигрид Каг. Нейната проевропейска и лявоцентристка "Демократи-66" има 27 места.

Рюте оцеля след вот на недоверие

Рюте оцеля след вот на недоверие

След отмяната на данък върху корпоративните печалби

Нидерландия е една от първите държави от Европейския съюз, организиращи избори в условията на пандемията от новия коронавирус. Гласуването продължи три дни, за да бъде избегнато струпването на хора.