Влизането в пет населени места от районите Грайворонски и Валуйски на Белгородска област е затворено, жителите ще се евакуират. Входът към село Колотиловка, Краснояружки район, също е затворен.

Това съобщава в петък ТАСС, като цитира изявление на областният управител Вячеслав Гладков в канала му Telegram след заседание на оперативния щаб.

"От 19 август затваряме входа на пет населени места в региона, заселваме жители и помагаме да извозим имущество. В района на Краснояружки временно затваряме входа на село Колотиловка", пише той.

Той добави, че става дума за селищата Новостроевка Вторая, Совхозни, Доброполие и Казачок в Грайворонски район и село Новопетровка във Валуйски район. 

По-рано Гладков съобщи, че около 11 хиляди жители на Краснояружкия район са били отведени на безопасни места поради повишената активност на въоръжените сили на Украйна.

Извънредно положение и в Белгородска област

Извънредно положение и в Белгородска област

Вячеслав Гладков отправя призив да се обяви и федерално извънредно положение

Припомяме, че по-рано тази седмица бе обявено извънредно положение и в Белгородска област във връзка с продължаващите украински нападения.

"Ситуацията в Белгородска област остава изключително трудна и напрегната", обяснява Вячеслав Гладков във видеосъобщение в Telegram в сряда. Той съобщи за ежедневни обстрели от страна на украинските въоръжени сили, които разрушават къщи и убиват и раняват цивилни. Мерките имат за цел да осигурят безопасността на населението и да се справят с последствията от нападенията.

Поради тази ситуация бе взето решение за въвеждане на извънредно положение на регионално ниво, но в цялата Белгородска област. То влезе в сила незабавно и е без срок на действие.

Гладков отправи призив към правителството да обяви и федерално извънредно положение.

В Курска и Белгородска област евакуират нови райони

В Курска и Белгородска област евакуират нови райони

Ръководителят на Беловския район в Курска област признава за напрегната ситуация

За три области беше въведено режим на контратерористична операция - Курска, Белгородска и Брянска област.

Украински войници пробиха руската граница преди седмица при изненадваща атака, която според руския президент Владимир Путин е имала за цел да подобри преговорната позиция на Киев преди евентуални преговори и да забави напредването на руските сили по фронта. Офанзивата позволи на Украйна да завземе част от руска територия, демонстрирайки слабостта на руската гранична отбрана и принуждавайки Москва да евакуира над 200 000 души.

Москва: ВСУ разруши мост в Курска област и наруши евакуацията

Москва: ВСУ разруши мост в Курска област и наруши евакуацията

Украйна заяви по-рано, че е поела контрола над 82 селища