49-годишна адвокатка, която подкрепя по-тесните отношения с Европейския съюз, обеща да свали от поста Виктор Орбан като премиер на Унгария, след като тя спечели първия тур на надпревара, която ще произведе неговия претендент на парламентарните избори през следващата година, информира "Ройтерс".

Родената в България Клара Добрев, кандидатът на лявата Демократична коалиция, спечели първия тур на първичните избори, изпреварвайки друг левичар, кмета на Будапеща Гергей Карачон, който също проведе кампания по проевропейски дневен ред.

Родената в България Клара Добрев се изправя срещу Орбан на изборите в Унгария

Родената в България Клара Добрев се изправя срещу Орбан на изборите в Унгария

Тя представлява обединената опозиция, възможност за първата жена премиер на Унгария

На парламентарните избори Орбан за първи път, откакто дойде на власт през 2010 г., ще се изправи срещу единен фронт от опозиционни партии, който включва също социалисти, либерали и бившата крайнодясна - а сега дясноцентристка - "Йобик".

Проучванията на общественото мнение показват изравнени сили между националистическата партия "Фидес" на Орбан и опозиционната коалиция, чертаейки перспективата за най-оспорваните избори от повече от десетилетие.

Орбан и "Фидес" държат властта до голяма степен заради избирателната система, която облагодетелства големите партии, въпреки че 46-годишният Карачон неочаквано победи кандидата на "Фидес на изборите за кмет на Будапеща през 2019 г.

Или Добрев, която според предварителните резултати спечели 34,8% от гласовете на първичните избори, или Карачон - с 27,3% - все още могат да спечелят, за да се изправят срещу Орбан за ръководител на страната през следващата година.

Облечена в сините и жълтите цветове на ЕС, Добрев каза на пресконференция късно вчера, че след честно състезание е готова за втория тур.

"Няма да спрем, докато не победим Виктор Орбан и неговия режим", подчерта Добрев, заместник-председател на Европейския парламент, която обеща да намали бедността и да работи за приемане на еврото.

Карачон обеща по-справедлива данъчна система и да излекува политическите разделения.

Консерваторът Петер Марки-Зай, кмет на град в Южна Унгария, зае третото място с 20,4% подкрепа на първичните избори, за които избирателите от опозицията се явиха в по-голям брой от очакваното, като над 633 000 души гласуваха в цялата страна.

Следващия месец ще има балотаж между евентуално трите водещи участници в изборите.

Въпреки че Добрев води сега, не е ясно кого Марки-Зай би подкрепил във втория тур, ако реши да се оттегли.

Добрев е и кандидатът на партия, ръководена от нейния съпруг, бившия премиер Ференц Дюрчан, дълбоко разделяща фигура, който призна през 2006 г. в изтекла реч, че е излъгал за икономиката, за да спечели парламентарните избори.

Орбан представя опозицията, особено Карачон и Добрев, като марионетки на Дюрчан.