Мирните преговори между воюващите въоръжени сили на Судан и Силите за бърза подкрепа постигнаха напредък и скоро се очаква споразумение за прекратяване на огъня на кървавия конфликт, информира СиЕнЕн.

Сблъсъците между суданската армия и паравоенните сили за бърза подкрепа избухнаха за първи път в средата на април, убивайки стотици и ранявайки хиляди.

Седмици след избухването на боевете, лидерите на суданската армия и паравоенната група се съгласиха да изпратят представители в саудитския град Джеда за предварителни преговори с посредничеството на САЩ и Саудитска Арабия. Предишните примирия между страните не сложиха край на боевете, което остави страната на ръба на гражданска война и мащабна хуманитарна катастрофа.

В основата на насилието са двама мъже, борещи се за власт: военният владетел на Судан и началник на армията Абдел Фатах ал-Бурхан и генерал Мохамед Хамдан Дагало (широко известен като Хемедти), заместник на страната и ръководител на паравоенната група на Силите за бърза подкрепа.

Доскоро двамата бяха съюзници, които работиха заедно за свалянето на сваления судански президент Омар ал-Башир през 2019 г. и изиграха ключова роля във военния преврат през 2021 г. Но напрежението възникна по време на преговорите за интегриране на паравоенните сили в армията на страната като част от плановете за възстановяване на гражданското управление.

700 000 са бежанците от войната в Судан

700 000 са бежанците от войната в Судан

Боевете за по-малко от месец са убили повече от 750 души и са ранили над 5100