Министерството на правосъдието на САЩ, което едновременно играе ролята и на прокуратура, е образувало наказателно производство за произхода на разследването на специалния прокурор Робърт Мюлър за намесата на Русия в американските президентски избори през 2016 г. в полза на Доналд Тръмп, съобщават американските медии.

През май Министерството на правосъдието започна административен преглед на разследването на специалния прокурор.

Но преминаването към криминално разследване означава, че разследващите вече могат да изпращат призовки за свидетелски показания и получаването на документи.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отдавна твърди, че разследването на Мюлър относно информации за таен сговор между него и Русия било "лов на вещици".

ФБР отказва да разкрие документи с призива на Тръмп Русия да хакне Клинтън

ФБР отказва да разкрие документи с призива на Тръмп Русия да хакне Клинтън

Високопоставени представители на ведомството отказват да публикуват документите

Разследването на президентските избори през 2016 г. не установи никакъв престъпен заговор между Москва и предизборния щаб на Тръмп. Но то не изчисти американския държавен глава от обвинението за възпрепятстване на правосъдието.

Информации за криминалното разследване първо се появиха в "Ню Йорк таймс". Не е ясно какво потенциално престъпление се разследва, отбеляза изданието.

Административният преглед на разследването на Мюлър започна през май. Той се провежда под надзора на главния прокурор на САЩ Уилям Бар (който е и министър на правосъдието) и се ръководи от американския федерален прокурор Джон Дърам.

Тръмп - нито невинен, нито виновен по руската афера
Обновена

Тръмп - нито невинен, нито виновен по руската афера

Според доклада на спецпрокурора Мълър

Дърам беше натоварен със задачата да определи дали събирането на разузнавателна информация за предизборния щаб на Тръмп през 2016 г. е било законно. Дърам е известен с това, че разследва връзките между агенти на ФБР и организираната престъпност, както и с разследването на унищожаването на видеоклипове с разпити, провеждани от ЦРУ.

Миналия април Бар заяви пред членове на Конгреса на САЩ, че смята, че е "имало шпионаж" спрямо предизборния щаб на Тръмп през 2016 г., добавяйки: "Въпросът е дали разследването е било адекватно обосновано. И аз не намеквам, че то не е било адекватно обосновано. Но трябва да проучва това."

Критици обвиниха Бар, че е започнал административен преглед на разследването на Мюлър повече в интерес на президента, отколкото в интерес на правосъдието.

Прокурор Мълър: Тръмп не е оневинен завинаги

Прокурор Мълър: Тръмп не е оневинен завинаги

Президентът може да бъде разследван след края на мандата си

Тръмп каза по това време, че не е нареждал на Бар да започне административен преглед, но добави, че бил "толкова горд с нашия главен прокурор" и че това било "страхотно нещо, което той направи".

Тръмп преди беше обвинил разследващите от ФБР, които първи започнаха разследването на предизборния му щаб, в държавна измяна.

Докладът на Мюлър в размер на 448 страници не стигна до заключението, че е имало престъпен заговор между Русия и предизборния щаб на Тръмп за повлияване на американските президентски избори през 2016 г.

В доклада обаче бяха описани подробно 10 случая, в които Тръмп вероятно се е опитал да възпрепятства разследването.

Докладът на Мюлър заключи, че Русия се е намесила в изборите "по всеобхватен и систематичен начин".

Тази намеса е била под формата на широка кампания в социалните мрежи и проникване в сървърите на Демократическата партия от руското военно разузнаване, се изтъква в доклада.

Мълър е установил 126 контакта между обкръжението на Тръмп и Русия

Мълър е установил 126 контакта между обкръжението на Тръмп и Русия

По думите му, руската намеса продължава…