Прокурор от Ню Йорк заяви пред съдебните заседатели, че плащането на мълчанието на неудобни свидетели, в основата на наказателния процес срещу бившия президент Доналд Тръмп, е опит за "измама на американския избирател" по време на изборите през 2016 г., съобщава "Ройтерс".

Прокурорът Джошуа Стайнглас каза, че например сумата от 130 000 долара, която е трябвало да гарантира, че порнозвездата Сторми Даниелс няма да обсъжда предполагаем сексуален контакт, е само част от усилията да се скрият от обществеността факти, които може да навредят на първата му кандидатура за Белия дом.

"Никога няма да разберем дали това усилие да се заблуди американският избирател е повлияло на изборите, но това е нещо, което не е необходимо да доказваме", каза Стайнглас.

Съдебните заседатели може да започнат да обсъждат още в сряда първия наказателен процес срещу президент на САЩ. 

Бившият адвокат на Тръмп подложен на кръстосан разпит

Бившият адвокат на Тръмп подложен на кръстосан разпит

Целта на защитата на Тръмп бе да представят Коен като ядосан бивш служител, който клевети

77-годишният Тръмп е изправен пред 34 престъпления за фалшифициране на бизнес документи, за да прикрие плащането на Даниелс. Той се призна за невинен, отрича да е правил секс с Даниелс и изглежда не беше впечатлен от заключителните аргументи на Стайнглас.

"СКУЧНО!" Тръмп написа в социалните мрежи по време на почивка по повод на процеса.

По-рано през деня адвокатът на Тръмп каза на съдебните заседатели, че не трябва да се доверяват на звездния свидетел Майкъл Коен, който свидетелства, че като посредник на Тръмп е плащал на Даниелс от собствения си джоб и е разработил план, за да му бъдат тези суми официално прикрити като адвокатски хонорари.

Адвокатът на Тръмп Тод Бланш каза, че Коен, осъден престъпник с дълъг опит в лъжата, е подвел съдебните заседатели, когато е казал, че е обсъдил плащането и плана за възстановяване на разходите с Тръмп.

"Той е буквално най-големият лъжец на всички времена", каза Бланш.

Стайнглас контрира, че нечестността на Коен е отражение на злонамереното влияние на Тръмп.

Бланш призова съдебните заседатели да оставят настрана личните си възгледи за Тръмп, републиканския кандидат за президент през 2024 г., и да определят дали прокурорите са доказали техния случай извън разумно съмнение, стандартът, изискван от законодателството на САЩ.

Обвиняват Тръмп за намеса в изборите през 2016 г.

Обвиняват Тръмп за намеса в изборите през 2016 г.

По делото в Ню Йорк за плащане на подкупи, за да се скрият неудобни факти

"Ако се съсредоточите само върху доказателствата, които чухте в тази съдебна зала, това е много, много бърза и лесна присъда за невинен", каза Бланш.

Бланш каза, че Даниелс се е опитвала да изнудва Тръмп. Защитата твърди, че той е одобрил плащането, за да спести на семейството си неудобството.

Стайнглас също призова съдебните заседатели да игнорират политиката около случая. "Законът си е закон. И важи еднакво за всички. Няма специален стандарт за този подсъдим", каза той, завършвайки изказването си.

След това Мърчан освободи съдебните заседатели за през нощта и каза, че ще ги инструктира в сряда как да провеждат обсъжданията си.

Ако бъде признат за виновен, Тръмп може да получи присъда до четири години затвор. Но лишаването от свобода е малко вероятно, ако за първи път е осъден за подобно престъпление.

На Тръмп може да му се наложи да плати $100 млн. данъци

На Тръмп може да му се наложи да плати $100 млн. данъци

Властите са открили нередности около негов небостъргач в Чикаго

Тръмп също е изправен пред три други наказателни преследвания, но нито едно от тях няма да стигне до съд преди изборите. Той се призна за невинен във всички случаи и ги нарече опит на президента Джо Байдън да провали кандидатурата му за президент.

Присъда няма да попречи на Тръмп да се опита да си върне Белия дом от президента Байдън на изборите на 5 ноември. Нито ще му попречи да встъпи в длъжност, ако спечели. Проучванията на общественото мнение показват, че двамата мъже са в напрегната надпревара.