Адвокатът на бившия американски президент Доналд Тръмп притисна ключовия свидетел Майкъл Коен по време на кръстосан разпит в четвъртък, поставяйки под съмнение достоверността на показанията му. Това се случва в рамките на първия наказателен процес срещу бивш президент на САЩ в Ню Йорк, съобщава АФП.

Припомняме, че Тръмп е обвинен във фалшифициране на документи за големи суми. По документи той е възстановил на Коен 130 000 щатски долара. Всъщност се твърди, че те са били изплатени на порнозвездата Сторми Даниелс преди изборите през 2016 г., за да купи нейното мълчание за отношенията му с Тръмп. Това се е случило преди кампанията му за изборите. 

Екипът на защитата се опита да внуши, че Коен всъщност е недоволен бивш служител, който лъже за отмъщение. 

В началото на седмицата Коен директно обвини Тръмп в измама, като призна, че е бил каран да плаща на много хора, за да мълчат. 

Бивш адвокат на Тръмп го уличи в измама по делото в Ню Йорк

Бивш адвокат на Тръмп го уличи в измама по делото в Ню Йорк

Майкъл Коен заяви, че е прикривал неудобни факти за Тръмп по негово настояване и срещу големи суми

Делото се гледа само шест месеца преди деня на изборите, когато Тръмп се надява да си върне Белия дом.

Под внимателното наблюдение на Тръмп, адвокатът на защитата Тод Бланш започна втория си кръг от разпити, като наблегна на историята на Коен за лъжи, особено под клетва.

В допълнение към изброяването на безбройните измами на Коен - които той е признавал в миналото, включително по време на директен разпит - защитата също пусна клипове от подкаст епизоди на свидетеля, в които често обсъждат бившия президент.

"По-добре повярвайте, че искам този човек да падне", каза той в един епизод от 2020 г.

Коен многократно е казвал, че поема "отговорност" за действията си и е понесъл последствията. Преди процеса, включително в книгите си, той не скри презрението си към бившия си шеф.

Междувременно Тръмп се оплака, че предизборната му кампания за нов мандат в Белия дом е възпрепятствана от продължилите седмици съдебни процедури, на които той трябва да присъства всеки ден.

Определяйки случая като политизиран, той беше подкрепен от антураж на водещи републиканци на процеса в Ню Йорк, с последния си екип от съюзници, включително законодателите Мат Гетц и Лорън Бьобърт.

На Тръмп може да му се наложи да плати $100 млн. данъци

На Тръмп може да му се наложи да плати $100 млн. данъци

Властите са открили нередности около негов небостъргач в Чикаго

Извън съда Тръмп отново се разгневи срещу това "каква измама е цялата тази работа".

"Седя тук почти четири седмици. И все още ни предстои дълъг път", каза той.

Защитата не е приключила разпита на Коен и ще продължи в понеделник. Няма изслушване в петък поради церемонията по дипломирането на най-малкия син на Тръмп, Барън.

Прокурорите посочиха, че 57-годишният Коен е последният им свидетел по делото.

Неговата история като цяло се подреди с Даниелс и Дейвид Пекър, шефът на таблоида, който каза, че е работил с Тръмп и Коен, за да потисне негативното отразяване по време на кандидатурата на републиканеца за Белия дом през 2016 г.

Тръмп отрича някога да е правил секс с Даниелс.

Неясно е дали той ще свидетелства.

Защитата посочи, че желае да призове един експертен свидетел, който да обясни статута на финансирането на кампанията.

Но прокуратурата се противопостави, като каза, че само съдията трябва да обяснява как се прилага законът.

Съдия от Флорида отложи за неопределено време делото за класифицираните документи на Тръмп

Съдия от Флорида отложи за неопределено време делото за класифицираните документи на Тръмп

Нови проблеми за бившия държавен глава

Това е само едно от делата, водени срещу Тръмп.

Той може да дължи данъци в размер на повече от 100 млн. долара в резултат на продължилото години разследване на Службата за вътрешни приходи във връзка с твърденията за огромни загуби от небостъргача му в Чикаго.

Тръмп е декларирал огромни финансови загуби два пъти - първо в данъчната си декларация за 2008 г., когато е заявил, че сградата, потънала тогава в дългове, е "безполезна", и отново след 2010 г., когато е прехвърлил собствеността ѝ в ново дружество, също контролирано от Тръмп.

В резултат на твърдението от 2008 г. Тръмп отчита загуби в размер на 651 млн. долара за годината и няма данни то да е предизвикало оспорване от страна на данъчната служба, съобщават изданията.

Съдия реши по-рано през май, че процесът срещу Доналд Тръмп във Флорида по обвинения в незаконно съхраняване на класифицирани документи след напускането на поста му се отлага за неопределено време.

Това значително намалява шансовете му да се изправи пред съдебно жури по някое от двете федерални наказателни дела срещу него преди изборите в САЩ на 5 ноември.

Американският окръжен съдия Айлин Канън, която беше назначена на поста от Тръмп през 2020 г., заяви във вторник, че процесът няма да започне на 20 май, но не определи нова дата. Канън насрочи предварителните изслушвания да продължат до 22 юли.

Тръмп се призна за невинен по 40 федерални обвинения, че е задържал поверителни документи за националната сигурност в имението си Мар-а-Лаго във Флорида след напускането на поста през 2021 г. и е възпрепятствал усилията на правителството на САЩ да ги получи.

Въпреки правните проблеми, Тръмп е фаворит на републиканците за президент.