Превърналият се във враг на бившия американски президент Доналд Тръмп Майкъл Коен директно заяви в понеделник, че неговият клиент е одобрил плащания на големи суми, за да не достигнат до медиите факти, които според него могат да навредят на кампанията му в Белия дом през 2016 г., съобщава АФП. 

Това свидетелства Коен по делото в Ню Йорк за фалшифицирани документи, чрез които е било купено и мълчанието на порнозвездата Сторми Даниълс. Но това не е бил единственият неудобен момент за Тръмп, който той е успял да скрие. 

"Ти се справи с това", цитира Коен думите Тръмп, който му казал, след като научил, за слуха, че е баща на дете извън брака. Портиерът на Trump Tower получи 30 000 долара, за да мълчи, въпреки че твърдението му в крайна сметка беше счетено за неоснователно.

Коен е предупредил Тръмп, че модел на Playboy твърди, че тя и Тръмп са имали извънбрачна връзка. Отново заповедта е била ясна. Жената, Карън МакДугъл, е получила 150 000 долара".

"Това, което правех, беше под ръководството и в полза на г-н Тръмп", свидетелства Коен.

Коен, бившият адвокат на Тръмп и личен агент, е най-важният свидетел на окръжния прокурор на Манхатън по делото и дългоочакваната му поява на скамейката сигнализира, че първият наказателен процес срещу бивш американски президент навлиза в последната си част.

Коен е важен за обвинението, тъй като то счита, че документи за възстановени суми са фалшифицирани, за да се оправдаят такив плащания. 

Съд в Ню Йорк глоби Тръмп 9000 долара за нарушаване на процесуалната тайна

Съд в Ню Йорк глоби Тръмп 9000 долара за нарушаване на процесуалната тайна

Той също нареди на Тръмп да премахне изявленията от своя акаунт в Truth Social и уебсайта на кампанията си.

Припомняме, през 2020 г. Коен публикува книгата "Нелоялен", мемоари за времето като адвокат на Тръмп. Коен бе осъден за лъжесвидетелстване пред Конгреса, за да защити Тръмп за връзките си с Русия и че е плащал на жени, които са имали връзка с американския лидер, което може да е в нарушение на финансовите закони по време на предизборна кампания. Той също бе осъден, че е излъгал финансова институция и за данъчни измами. Той излежа тригодишна присъда в дома си в Ню Йорк заради коронавируса.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп "трябва да получи 360 г." затвор за данъчни злоупотреби. Това обяви Коен, който коментира в интервю за MSNBC публикуваната от вестник "Ню Йорк таймс" информация за плащаните от Тръмп данъци.

"Исках да го кажа през 2016 г. и 2017 г., докато той плати 750 долара, аз платих прекалените 3 милиона долара данъци на Федералната данъчна служба, и това може да се провери. Ако аз влязох в затвора за 36 месеца за укриване на данъци, което вероятно трябва да е било данъчен пропуск, Доналд Тръмп трябва да влезе за 360 години въз основа на цифрите", смята Коен.

Тръмп застава пред съда за фалшифициране на документи

Тръмп застава пред съда за фалшифициране на документи

Исторически процес за страната

Това е само едно от делата, водени срещу Тръмп.

Той може да дължи данъци в размер на повече от 100 млн. долара в резултат на продължилото години разследване на Службата за вътрешни приходи във връзка с твърденията за огромни загуби от небостъргача му в Чикаго.

Тръмп е декларирал огромни финансови загуби два пъти - първо в данъчната си декларация за 2008 г., когато е заявил, че сградата, потънала тогава в дългове, е "безполезна", и отново след 2010 г., когато е прехвърлил собствеността ѝ в ново дружество, също контролирано от Тръмп.

Съдия от Флорида отложи за неопределено време делото за класифицираните документи на Тръмп

Съдия от Флорида отложи за неопределено време делото за класифицираните документи на Тръмп

Нови проблеми за бившия държавен глава

В резултат на твърдението от 2008 г. Тръмп отчита загуби в размер на 651 млн. долара за годината и няма данни то да е предизвикало оспорване от страна на данъчната служба, съобщават изданията.

Съдия реши по-рано през май, че процесът срещу Доналд Тръмп във Флорида по обвинения в незаконно съхраняване на класифицирани документи след напускането на поста му се отлага за неопределено време.

Това значително намалява шансовете му да се изправи пред съдебно жури по някое от двете федерални наказателни дела срещу него преди изборите в САЩ на 5 ноември.

Американският окръжен съдия Айлин Канън, която беше назначена на поста от Тръмп през 2020 г., заяви във вторник, че процесът няма да започне на 20 май, но не определи нова дата. Канън насрочи предварителните изслушвания да продължат до 22 юли.

Съд в Ню Йорк глоби Тръмп 9000 долара за нарушаване на процесуалната тайна

Съд в Ню Йорк глоби Тръмп 9000 долара за нарушаване на процесуалната тайна

Той също нареди на Тръмп да премахне изявленията от своя акаунт в Truth Social и уебсайта на кампанията си.

Тръмп се призна за невинен по 40 федерални обвинения, които го обвиняват, че е задържал поверителни документи за националната сигурност в имението си Мар-а-Лаго във Флорида след напускането на поста през 2021 г. и е възпрепятствал усилията на правителството на САЩ да ги получи.

Въпреки правните проблеми, Тръмп е фаворит на републиканците за президент.