Прокурорите официално уведомиха бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че е обект на криминално разследване, съобщи Politico.

"Федералните прокурори са уведомили с писмо бившия президент Доналд Тръмп, че е обект на криминално разследване", пише вестникът, позовавайки се на осведомен източник.

Вестникът обяснява, че уведомлението "е най-ясният сигнал", че специалният прокурор Джак Смит, който беше назначен да разследва боравенето на Тръмп с класифицирани документи, "е на прага да вземе решение по делото на бившия президент".

Информацията за писменото уведомление до Тръмп беше потвърдена от телевизия ABC. 

Медията отбеляза, че смисълът на известието е 45-ият президент на САЩ да бъде уведомен за възможното повдигане на обвинение.

В понеделник Асошиейтед прес съобщи, че адвокатите на Тръмп са провели среща с представители на Министерството на правосъдието на САЩ. Това може да е сигнал за предстоящото приключване на разследването за секретните документи, намерени по-рано в резиденцията на бившия шеф на Белия дом, предполага АП.

Преди две седмици адвокатите на бившия президент поискаха среща с главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд във връзка с евентуални нарушения от страна на специалния прокурор Смит.

Тръмп обявен за виновен за сексуално посегателство

Тръмп обявен за виновен за сексуално посегателство

На Е. Джийн Каръл се присъжда обезщетение от 5 млн. долара

Агенцията отбелязва, че често по време на подобни срещи адвокатите на защитата се опитват да убедят служителите на Министерството на правосъдието да не повдигат обвинения.

През август 2022 г. агенти на ФБР претърсват имението на Тръмп "Мар-а-Лаго" във Флорида. Няколко медии пишат, че се предполага, че претърсването е било свързано с разследване на присвояването на документи на Белия дом, които Тръмп е съхранявал в Мар-а-Лаго след напускането на поста.

Десантис готов да помилва Тръмп, ако бъде избран за президент

Десантис готов да помилва Тръмп, ако бъде избран за президент

Счита, че Байдън е оказвал натиск за задържането на репубиканци за 6 януари

Списъкът на документите, открити от агентите на ФБР в имението, включваше наред с други и "строго секретни" и "поверителни". Самият Тръмп заяви след претърсването, че е готов доброволно да предаде иззетите документи на разследващите.