Двадесет и двама главни прокурори призоваха американския федерален съд на Южна Каролина да отхвърли предложената съдебна спогодба, според която производителя 3M Co. трябва да изплати 10,3 милиарда долара на редица градове за замърсяване на обществените системи за питейна вода в САЩ. Според тях по този начин компанията би се отървала от отговорност твърде лесно, съобщава "Асошиейтед прес".

Срещу компанията има заведени над 4000 дела. Делото заради което компанията е предложила спогодбата е свързано със замърсяване на питейната вода и почвите в редица американски градове с канцерогенни химикали. Те са наричани още "вечни химикали", тъй като не се разграждат лесно в човешкото тяло или в околната среда. Използват се в широка гама от продукти от съдове за готвене с незалепващо покритие до козметика.

Освен че са свързани с развитието на рак, те водят и до хормонална дисфункция и увреждане на околната среда. От 3M са обявили, че планират да спрат производството им до края на 2025 г.

Без да знаят, французите пият вода с пестициди

Без да знаят, французите пият вода с пестициди

Властите са направили опасното откритие

Предложената спогодба следва да предостави на градовете средства за период от 13 години, които да бъдат ползвани за тестване и изчистване на замърсяването с вредните химикали. Обаче според прокурорите това не е достатъчно, за да се отчетат степента на замърсяване, щетите и разходите за отстраняването му.

Според прокурорите това споразумение може да прехвърли отговорността от компанията към доставчиците. Така тя би могла да търси обезщетение от тях, ако бъде съдена за причиняването рак или други заболявания.

"Въпреки че оценявам усилията, положени в него, предложеното споразумение в сегашната му форма не отчита адекватно пагубните щети, които 3M е нанесла в толкова много от нашите общности", каза главният прокурор на Калифорния Роб Бонта.

Водата във Филаделфия е засегната от изтичане на химикали

Водата във Филаделфия е засегната от изтичане на химикали

Жителите бяха предупредени да пият и готвят само с бутилирана вода

Говорителят на компанията 3M Шон Линч пък заяви, че споразумението "ще бъде от полза за обществените водоснабдителни системи в цялата страна, които осигуряват питейна вода на огромното мнозинство от американците" без допълнителни съдебни спорове.

"Не е необичайно да има възражения по отношение на важни съдебни спогодби", каза Линч. "Ще продължим да работим съвместно, за да отговорим на въпроси относно условията на резолюцията."

До тук около 300 общности са съдили 3M и други компании за замърсяване на водата от съединенията. Редица държави, летища, пожарникарски сдружения и собственици на частни кладенци също имат висящи дела.

Те бяха консолидирани в американския окръжен съд в Чарлстън, Южна Каролина, където предложеното споразумение беше заведено миналия месец.

Въпреки че компанията е предложила 10,3 милиарда долара, адвокат на доставчиците на вода каза, че може да достигне до 12,5 милиарда долара, в зависимост от откритото количеството вредни химика в околната среда. Това ще стане по време на проверка, наредена от Агенцията за опазване на околната среда през следващите три години. Агенцията е предложила през март строги ограничения за няколко често срещани вида, "вечни химикали".

СЗО: Аспартамът е безопасен за консумация

СЗО: Аспартамът е безопасен за консумация

Показват два отделни доклада, прегледани от изследователи, свързани със Световната здравна организация

Главните прокурори още не са заели позиция по отношение на друга подобна съдебна спогодба на стойност 1,18 милиарда долара за разрешаване на жалби за вредни химикали срещу производителя DuPont de Nemours Inc. и спинофите ѝ Chemours Co. и Corteva Inc.