Пропалестински демонстранти организираха протести в Лондон, Берлин, Париж, Анкара и Истанбул в събота, за да призоват за прекратяване на огъня в Газа и да критикуват Израел, след като армията му засили нападението си срещу "Хамас", съобщава "Ройтерс".

В Лондон телевизионни кадри показаха големи тълпи, които проведоха седящи протести, с които блокираха части от центъра на града, преди да тръгнат към площад "Трафалгар". Протестиращите държаха плакати "Свобода за Палестина" и скандираха "прекратяване на огъня сега" и "ние всички сме палестинци". Полицията съобщи, че е извършила 11 ареста. Един човек беше арестуван за показване на плакат, който може да подбужда към омраза, в противоречие със законодателството за тероризма.

Хиляди демонстранти в Лондон застанаха зад палестинците

Хиляди демонстранти в Лондон застанаха зад палестинците

Призовават за прекратяване на огъня в Газа

Великобритания подкрепи правото на Израел да се защитава, след като "Хамас" уби 1400 души и взе повече от 240 заложници при нападение на 7 октомври в Южен Израел. Повтаряйки позицията на Вашингтон, правителството на министър-председателя Риши Сунак спря да призовава за прекратяване на огъня, а вместо това се застъпи за хуманитарни паузи, за да позволи помощ в Газа.

В центъра на Париж хиляди протестираха, за да призоват за прекратяване на огъня с плакати, надписващи "Спрете цикъла на насилието" и "Да не правиш нищо, да не казваш нищо, означава да бъдеш съучастник". Това беше едно от първите големи събирания в подкрепа на палестинците, които бяха законно разрешени в Париж след атаката на Хамас на 7 октомври. Френските власти бяха забранили някои предишни пропалестински събирания поради опасения за обществени безредици.

Хиляди участваха в забранен пропалестински протест в Париж

Хиляди участваха в забранен пропалестински протест в Париж

Подобна демонстрация се проведе и в Лондон

Франция ще бъде домакин на международна хуманитарна конференция за Газа на 9 ноември, тъй като се стреми да координира помощта за анклава.

В Берлин демонстранти развяваха палестински знамена, настоявайки за прекратяване на огъня. Една жена марширува с вдигната ръка, покрита с фалшива кръв.

Стотици протестиращи се събраха в Истанбул и Анкара, ден преди посещението в Турция на американския държавен секретар Антъни Блинкън за преговори за Газа.

Турция, която остро критикува Израел и западните страни, тъй като хуманитарната криза се засили в Газа, подкрепя решение за две държави и приема членове на Хамас. Анкара не смята "Хамас" за терористична организация, за разлика от САЩ, Европейския съюз и някои страни от Персийския залив.

Турция е готова да бъде гарант за решаването на кризата в ивицата Газа

Турция е готова да бъде гарант за решаването на кризата в ивицата Газа

Страната води активна дипломация за прекратяването на конфликта

В парка "Сарачане" в Истанбул протестиращите държаха транспаранти с надписи "Блинкен, съучастникът в клането, махни се от Турция", със снимка на израелския премиер Бенямин Нетаняху и Блинкън заедно с червен знак "Х" върху нея.

До 400 хиляди души все още остават в северната част на Ивицата Газа, където Израел призова всички жители да се евакуират. Тези данни съобщи по-рано в събота Дейвид Сатърфийлд, специален пратеник на САЩ по хуманитарните въпроси в Близкия изток.

През последните няколко седмици Израел призова жителите на северната част на Ивицата Газа да се преместят на юг, който обяви за така наречената безопасна зона.

Снимка 640638

Източник: EPA/БГНЕС

Оттогава северът е цел на постоянни израелски въздушни удари и наземни офанзиви, въпреки че южната част на Газа също бива удряна от въздуха..