Осъденият критик на Кремъл Алексей Навални беше поставен в изолация за 10 дни в затвор зад Арктическия кръг за "неправилно представяне" пред надзирател, каза неговият говорител късно в понеделник, предава "Ройтерс".

Осъден да остане в затвора, докато навърши 74 години по обвинения, които според него са скалъпени, за да го държат далеч от политиката, Навални каза в понеделник, че е бил принуден да слуша пропутински поп певец в 05:00 всяка сутрин, както и руският национален хим.

Кира Ярмиш, негов говорител, каза на X късно в понеделник, че това е 25-ият път, когато Навални е бил поставян в изолация и че е прекарал 283 дни в такива условия.

Музикалното изтезание е изпитан метод за тормоз, познат още от комунистическите лагери. Приложени много по-рано през 50-те и началото на 60-те години на миналия век, като начин да се противодейства на така нареченото съветско "промиване на мозъци".

Музика и шумни звуци обикновено са били използвани като част от комбиниран метод за разпит, днес признати от международните органи за равносилни на изтезание. Тази форма на изтезание формира основата на широко обсъжданите мъчения в Гуантанамо и Абу Гариб.

Южна Корея също излъчва K-pop музика през корейската демилитаризирана зона (DMZ) в Северна Корея, използвайки високоговорители. Тези операции бяха спрени през 2018 г. след размразяване на междукорейските отношения

Доклад на BBC News от 2003 твърди, че Enter Sandman на американската хеви метъл група Metallica, заедно с музиката от детските телевизионни програми, като "Барни Динозавърът" и "Улица Сезам", са били използвани за лишаване от сън и за нанасяне на културна обида на иракските военнопленници .

Твърди се, че този метод е използван от 361-ва рота за психологически операции на Съединените щати, водена от сержант Марк Хадсел, който каза:

"Тези хора не са чували хеви метъл. Те не могат да го приемат. Ако го слушате 24 часа, функциите на мозъка и тялото ви започват да се забавят, мислите се изнизват и волята е пречупена. Тогава идваме и говорим с тях."

Руските власти представят Навални като измамник, подкрепян от Запада екстремист, целящ да наруши политическата стабилност и да внесе хаос в страната, нещо, което той отрича.

Той спечели възхищението на разделената руска опозиция с това, че се завърна доброволно в Русия през 2021 г. от Германия, където се подложи на лечение за това, което западните лабораторни тестове показаха, че е опит да бъде отровен с нервнопаралитично вещество. При завръщането си още на летището той бе арестуван.

Навални размахва пръст от арктическия си затвор, вещае края на Путинова Русия

Навални размахва пръст от арктическия си затвор, вещае края на Путинова Русия

Той каза, че съвременна Русия е била насадена с "цинизъм и конспирация"