Двама украински войници са били убити при нови сблъсъци между правителствените сили и проруските сепаратисти в разкъсваната от война Източна Украйна, съобщиха военните, цитирани от „Франс прес”.

„През последните 24 часа, в резултат на боевете, ние загубихме двама от нашите военнослужещи, докато други четирима войници бяха ранени”, уточни говорителят на украинската армия Андрий Лисенко пред журналисти.

Той не уточни точното място, където войниците са загинали по протежение на широката 30 км буферна зона, отделяща силите на двете страни.

Лисенко отново обвини сепаратистите в нарушаване на мирните споразумения, обстрелвайки контролирани от Киев райони с тежки оръжия, включително минохвъргачки и оръдия.

Напрежението между Украйна и Русия ескалира този месец, след като Кремъл обвини Киев, че организира въоръжени нападения в анексирания от Русия Крим.

Киев обяви през миналата седмица, че проруските сепаратисти са убили трима техни войници в най-тежките сражения в Донбас за последната година. Украинските власти обвиниха сепаратистите, че са изстреляли повече от 800 снаряда по позиции на правителството.

Западните сили предупредиха срещу каквато и да е ескалация на продължаващия вече 28 месеца конфликт, който отне живота на повече от 9 500 души от април 2014 г. насам.

Киев и Западът обвиниха Русия, че подкрепя сепаратистите и разполага войници през границата, като и двете твърдения се отхвърлят от Москва.