Учените са открили 27 ключови протеина в кръвта на хора, заразени със COVID-19, за които обясняват, че биха могли да действат като предсказващи биомаркери за това колко сериозно болен болен може да стане пациентът, съобщава "Ройтерс".

В проучване, публикувано в списание Cell Systems във вторник, учени от британския институт Франсис Крик и германския университет Charite Universitaetsmedizin Berlin установяват, че протеините присъстват на различни нива при пациенти с COVID-19, в зависимост от тежестта на техните симптоми.

Маркерите биха могли да доведат до разработването на тест, който да помогне на лекарите да предскажат сериозността на болестта при различните пациенти и биха могли да осигурят нови цели за разработването на потенциални лечения.

Лекарите и учените обясняват, че заразените със SARS-CoV-2, вирусът, който причиняващ COVID-19, реагират различно - при някои няма никакви развиващите се симптоми , други трябва да бъдат хоспитализирани, а някой получават фатална инфекция.

"Тест, който ще помогне на лекарите да предвидят дали пациентът със COVID-19 вероятно ще стане критичен или не, би бил безценен", коментира Кристоф Меснър, експерт по молекулярна биология в Института Крик, който ръководи изследванията.

Той обясни, че подобни тестове ще помогнат на лекарите да решат как най-добре да лекуват заболяването за всеки отделен пациент, както и да идентифицират тези, които са най-изложени на риск от нужда от болнично лечение или интензивно лечение.

Екипът на Меснър използва метод, с който тества бързо за наличието и количеството на различни протеини в кръвната плазма от 31 пациенти в COVID-19 в берлинската болница Charite. След това те валидират своите резултати при 17 други пациенти с COVID-19 в същата болница и при 15 здрави хора, които са контролни пациенти.

Три от идентифицираните ключови протеини бяха свързани с интерлевкин IL-6, протеин, за който се знае, че причинява възпаление, а също и известен маркер за тежки симптоми на COVID-19. 

Повече от 375 000 жертви на коронавируса по света

Повече от 375 000 жертви на коронавируса по света

Заразените достигнаха 6 258 474