Протестиращи израелци блокираха магистрали и се събраха пред фондовата борса и военния щаб на Тел Авив във вторник, протестирайки срещу планираната съдебна реформа на премиера Бенямин Нетаняху, предава "радио Гласът на Америка"

Демонстрантите, много от които военни резервисти, блокираха един от входовете на Кирия, военния щаб на Израел в центъра на Тел Авив. Пред фондовата борса в Тел Авив демонстрантите запалиха димни бомби, скандираха и издигнаха надписи изписани със "спасете нашата стартъп нация" и "диктатурата ще убие икономиката".

Законопроектът, който преминава през парламента тази седмица, ще премахне възможността на Върховния съд да отменя правителствени решения, които счита за неразумни.

Итай Бар Натан, 48, финансов директор на израелски стартъп бизнес, каза, че е бил достатъчно ядосан, за да се покатери на скелето и да размаха знамето, на което пише "Братя по оръжие".

"Това правителство е тотално лудост. Страхуваме се за нашата демокрация, за всичко, което сме изградили - затова всички сме тук и се борим", каза Натан. "Заселниците на Западния бряг, икономиката, корупцията - всичко това е част от едно и също нещо."

Тъй като премиерът разполага с удобно мнозинство в Кнесета, опонентите му се надяват, че нова вълна от протести може да помогне за провал на законодателството преди окончателното гласуване следващата седмица.

"Тук сме, за да кажем на правителството на Израел: Колкото повече натискате, толкова по-силно се съпротивляваме", каза Джонатан Еран Кали, 62-годишен пенсиониран технологичен работник, пред Ройтерс по време на демонстрация пред театър Хабима в Тел Авив.

Министърът на финансите Бецалел Смотрич каза, че правителството продължава с реформите с "премерени стъпки, като същевременно продължава да призовава за широк консенсус".

Той определи протестиращите като "гласовити малцинства, раздухани от медиите".

Премиерът Нетаняху, който оглавява най-ултранационалистическото и религиозно консервативно правителство в историята на Израел, предложи серия от драстични промени в съдебната система на страната. Тези промени предоставят на законодателите по-голям контрол върху назначаването на съдии и позволяват на парламента да отменя решения на висши съдилища и да приема закони, неподлежащи на съдебен контрол. Протестиращите смятат, че това ще концентрира властта в ръцете на Нетаняху и неговите съюзници и ще подкопае системата на контрол и баланс в страната.

Протестите в Израел срещу съдебната реформа не стихват

Протестите в Израел срещу съдебната реформа не стихват

Защита на демокрацията

Критиците на съдебната реформа също така твърдят, че Нетаняху е в конфликт на интереси, тъй като е съден по обвинения в измама, злоупотреба с доверие и приемане на подкупи. Демонстрациите и масовите протести против реформата, както и визитата на Президентът на САЩ Джо Байдън, натиснаха Нетаняху да се откаже от някой точки от реформата през март, но той реши да съживи плана миналия месец, след като компромисните преговори с политическата опозиция се провалиха.

Предложените закони ще дадат на законодателите по-голям контрол върху назначаването на съдии и ще дадат на парламента правомощието да отменя решения на висши съдилища и да приема закони, неподлежащи на съдебен контрол.

Тази серия от протести представлява последен опит на демонстрантите да спрат промените в съдебната система, преди гласуването в парламента. Допълнителни протести са планирани през целия ден.

Президентът на САЩ Джо Байдън е бил призован да понижи отношенията с Израел, съобщи Israel National News. Призивът беше отправен от бившия израелски премиер Ехуд Олмерт в понеделник.

В интервю за Democrat TV Олмерт каза, че Байдън трябва да предприеме стъпки срещу коалицията на израелския премиер Бенямин Нетаняху. "Призовавам Съединените щати да направят нова оценка на отношенията с Израел за всичко, което това предполага. Призовавам световните лидери да не се срещат с Нетаняху."

Бившият премиер добави, че тези, които обичат държавата Израел, трябва да действат срещу правителството. "Няма сенатор в историята на Съединените щати, който да има по-дълга история на гласуване за Израел от Байдън. Ако той обича Израел, Байдън трябва да действа срещу правителството."

Въпреки че американският президент вече е отправил такава критика, обясни Олмерт, той трябва да и придаде практическо измерение. "Той трябва да даде послание за преоценка на отношенията с Израел. За всичко, което се подразбира от това"

Това, заключи Олмерт, има за цел да "поясни на насилствената група [крайната десница], която подкрепя Нетаняху, каква цена ще плати държавата Израел за действията [на крайната десница]."

Джо Байдън покани Нетаняху в Белия дом

Джо Байдън покани Нетаняху в Белия дом

Акция на САЩ