Група, протестираща за неизвестността около изчезването на 43 студенти в Мексико през 2014 г., разби с кола врата на президентския дворец на страната в столицата в сряда, съобщава "Ройтерс". Това показа видео от местни телевизионни станции.

Бял пикап от мексиканската държавна електрическа компания се е врязал във вратата, показаха видеоклипове. Това се случва, докато президентът Андрес Обрадор е давал ежедневната си сутрешна пресконференция вътре.

Полицията на мястото използва сълзотворен газ, за да разпръсне групата, а силите на реда издигнаха бариери в двореца.

До обяд сцената беше спокойна, като вратата на двореца беше обезопасена и нямаше протестиращи в сградата.

Изчезването на 43-та студенти в Мексико било държавно престъпление

Изчезването на 43-та студенти в Мексико било държавно престъпление

Според висшия служител по правата на човека в Мексико

Повече от 100 протестиращи обаче останаха на лагер пред двореца. Местни медии съобщиха, че някои от участниците в разбиването на вратата са арестувани.

Обрадор коментира, че няма да потуши протеста и че правителството ще продължи да разследва случая с изчезналите студенти, които изчезнаха при един от най-известните такива инциденти с насилие в страната.

Снимка 656310

Източник: EPA/БГНЕС

"Вратата ще бъде оправена и няма да има проблем, каза президентът, който заяви, че протестиращите ще се срещнат с членове на неговото правителство. Но това, което искат, е да провокират", добави той, като каза, че протестиращите са били манипулирани от правозащитни групи, които са против неговото правителство и не искат истината за случая да излезе наяве. Той не представи доказателства за твърдението.

Той продължи да атакува адвокатите на родителите на изчезналите ученици, като каза, че им забраняват да говорят с него, като отново не предложи доказателства за твърдението си. Той подчерта, че правителството продължава да търси учениците и каза, че ще говори с родителите навреме.

Центърът за правата на човека "Мигел Агустин Про Хуарес", който представлява семействата на изчезналите студенти, обяви, че не подкрепя действията на някои от протестиращите.

Мексико разследва отново убийството на 43-та студенти

Мексико разследва отново убийството на 43-та студенти

Жертви на наркокартелите

В в социалната медийна платформа X той се оплака от липсата на диалог с президента и правителството през последните месеци и отхвърля обвиненията, че е манипулирал семействата на жертвите.

"Настояваме за възстановяване на уважителен диалог", се казва в съобщението.

Припомняме, че случаят доби скандална слава и предизвика обществения гняв, когато стана ясно, че в него са били замесени полицаи и лица от управлението. 

Масови гробове на жертви на наркомафията в страната са честа находка.