Протестиращите в Еквадор щурмуват парламента, ситуацията ескалира, президентът Ленин Морено наложи нощен полицейски час в близост до правителствени сгради, след като протестиращите се сблъскаха със силите за сигурност, съобщава БиБиСи.

Демонстрантите за кратко пробиха полицейски кордон, преди да бъдат върнати със сълзотворен газ, заявиха свидетели. Морено обяви извънредно положение миналата седмица, но не успя да прекрати протестите, водени от местни групи.

Те изискват връщане на субсидиите за гориво. Цените на бензина се повишиха с над 100% от миналия четвъртък, когато субсидиите бяха премахнати. Безредиците принудиха президента Ленин Морено да измести правителството от столицата.

Протести, водени от коренното население, свалиха трима президенти през последните няколко десетилетия. На фона на най-тежките размирици през годините правителството заяви, че е отворено за посредничество чрез ООН или Римокатолическата църква.

Протести срещу МВФ заляха Еквадор

Протести срещу МВФ заляха Еквадор

Демонстрации срещу рестрикциите

Свидетели коментират, че протестиращите, някои от които носят дървени щитове, пробиват охранителен кордон около сградата на Народното събрание. След като влизат вътре, те развяват знамена и скандиратт, преди да бъдат отблъснати от силите за сигурност, използвайки сълзотворен газ. По това време в сградата не е имало персонал.

Други държавни сгради в столицата също са нападнати и повредени, съобщават местните медии. В Еквадор двама души са загинали при последните сблъсъци, а десетки са ранени.

По-късно във вторник Морено ограничи движението в близост до правителствените сгради между 20:00 и 05:00 часа в опит да потуши размириците.

Президентът отказа да подаде оставка, като според съобщенията на телевизионен оператор Teleamazonas "при никакви обстоятелства" няма да се откаже. "Не виждам защо, след като вземам правилни решения", обяснява той.

По-рано президентът Морено обяви, че временно е преместил правителствените операции от столицата в пристанищния град Гуаякил.

Президентът на Еквадор изнася правителството от Кито, обвини Мадуро и Кореа в опит за преврат

Президентът на Еквадор изнася правителството от Кито, обвини Мадуро и Кореа в опит за преврат

В телевизионно обръщение президентът Ленин Морено обвини опонентите си в опит за преврат

Съобщението на Морено миналата седмица за прекратяване на субсидиите, които задържаха цените на горивата, предизвика стачка от транспортните съюзи.

По-късно синдикатите спряха действията си, но протестите продължиха. Демонстранти са блокирали пътища и магистрали в страната, а хиляди са пристигнали в столицата Кито за по-големи протести.

Някои от задръстванията по пътищтата засегнаха доставките на бензин, което доведе до недостиг на гориво в някои части на страната. Длъжностните лица заявиха във вторник, че броят на арестите е нараснал до 570.

Морено обяви двумесечна национална извънредна ситуация заради вълненията. Той обясни, че субсидиите, които струват на правителството 1,3 млрд. долара годишно, вече не са достъпни.

Елиминирането на субсидиите, въведени през 70-те години на миналия век, са част от плана му да засили икономиката на Еквадор и да облекчи тежестта на дълга.

Правителството се съгласи да намали публичните разходи като част от договор за заем с Международния валутен фонд (МВФ).

Споразумението, подписано през март, позволява на Еквадор да заеме 4.2 млрд. долара.

САЩ получават островите Галапагос за военно летище

САЩ получават островите Галапагос за военно летище

Това предизвика загриженост за околната среда и суверенитета на Еквадор