В Грузия вече пети ден не стихват протестите срещу правителството - няколко хиляди души отново се събраха пред парламента в Тбилиси с искания за оставка на вътрешния министър Георгий Гахария и освобождаване на задържаните демонстранти, предаде Дойче веле. Организаторите заявиха, че протестите ще продължат и на 25 юни.

Тази вечер протестиращите временно блокираха главния булевард в столицата.

Няколко часа по-рано грузинските власти се съгласиха да изпълнят едно от исканията на демонстрантите - за отмяна на мажоритарната избирателна система.

Лидерът на управляващата партия "Грузинската мечта" Бидзина Иванишвили се ангажира парламентарните избори през 2020 г. да се проведат по пропорционална система с нулев праг за влизане в парламента.

Водещи грузински футболни клубове въстанаха срещу руската окупация

Водещи грузински футболни клубове въстанаха срещу руската окупация

Играчите от "Локомотив", "Рустави", "Торпедо"...

Припомняме, масовите протести в Грузия започнаха на 20 юни заради участието на руска делегация в 26-ата Генерална асамблея на Междупарламентарната асамблея на православието. Недоволството на гражданите беше предизвикано от факта, че водачът на руската делегация - депутатът Сергей Гаврилов, който председателстваше асамблеята, седна на мястото на председателя на грузинския парламент и се обърна към присъстващите на руски език. Това беше възприето като пореден акт на посегателство върху грузинския суверенитет от страна на Русия. Сред грузинската общественост е известно, че Гавриилов подкрепя руската окупация на грузинските територии Абхазия и Южна Осетия.

Русия вижда в Грузия пример за последиците от геополитическото инженерство на Запада

Русия вижда в Грузия пример за последиците от геополитическото инженерство на Запада

Печалните резултати от това към момента се виждали в Украйна

Руското министерство на външните работи препоръча на гражданите на Руската федерация да се въздържат от пътуване до ГрузияВъншният министър на Русия Сергей Лавров обяви, че Грузия била пример за последиците от геополитическото инженерство на Запада.

От своя страна грузинският президент Саломе Зурабишвили обяви Русия за "враг и окупатор", чиято "пета колона" стои зад размириците. Тя предупреди, че има опасност да разделят бившата съветска република.