Футболистите от клубовете "Локомотив" и "Рустави" в грузинската столица Тбилиси, както и от "Торпедо" - от втория по големина град Кутаиси, протестираха срещу руската окупация на една пета от територията на Грузия.

Те излязоха на мачовете от 19-ия кръг от шампионата на страната в тениски с протестни надписи, съобщи радио "Свобода".

Футболистите на "Торпедо" излязоха с надпис "Аз съм от Грузия и моята страна е окупирана от Русия". Играчите на "Локомотив" и "Рустави" носеха надписи, че 20% от грузинската територия е окупирана от Русия.

През 2008 г. Русия окупира грузинските територии Абхазия и Южна Осетия, които Москва обяви за отделни републики. Те не са признати от международната общност. На жителите им впоследствие са раздадени руски паспорти.

Изданието Чемпионат.com отбелязва, че в отбора на "Торпедо" има двама руснаци от грузински произход, които също са облекли тениските с протестния надпис. Единият от тях - Нодар Кавтарадзе, идва от московския "Локомотив", другият е Вахтанг Небиеридзе от "Строгино" - също московски клуб.

Протестите в Грузия не стихват, въпреки частичните отстъпки на управляващите

Протестите в Грузия не стихват, въпреки частичните отстъпки на управляващите

Протестиращите временно блокираха главния булевард...

Припомняме, в страната избухнаха масови протести заради поведението на руски депутат, който си позволи да говори от мястото на председателя на грузинския парламент. Протестиращите виждат в това поредно посегателство върху суверенитета на страната.

Грузинският президент Саломе Зурабишвили обяви Русия за "враг и окупатор", чиято "пета колона" стои зад размириците. Тя предупреди, че има опасност да разделят бившата съветска република.

От своя страна външният министър на Русия Сергей Лавров обяви, че напрежението в Грузия е последица от геополитическото инженерство на Запада, а руското министерство на външните работи препоръча на гражданите на Руската федерация да се въздържат от пътуване до Грузия.