Властите в Грузия се съгласиха следващите парламентарни избори да се проведат по пропорционална избирателна система.

Това съобщи председателят на управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия" Бидзина Иванишвили, цитиран от ТАСС и "Ройтерс".

Бидзина Иванишвили предлага също изборите през 2020 г. да се проведат в условия на нулев избирателен праг.

Зурабишвили призова към спокойствие в Грузия

Зурабишвили призова към спокойствие в Грузия

След протестите и обвиненията към Русия

"Грузинска мечта - Демократична Грузия" ще пристъпи към широкомащабна политическа реформа за провеждане на парламентарните избори, планирани за 2020 г., по пропорционална система в условия на нулев избирателен праг, обяви Бидзина Иванишвили на брифинг.

Той поясни, че през 2018 г., когато партията завърши конституционната реформа, беше съобщено, че преходът към пропорционална система ще се състои през 2024 г. и избирателният праг трябва да бъде 5%, но от 2020 г. ще бъде премахнат, тъй като властите са готови да дадат шанс на всички политически партии да получат представителство в парламента.

Планирани са преговори за изменение на избирателната система, в които ще участват не само парламентарно представените партии, но и тези, които не са в парламента.

Русия предупреди гражданите си да избягват Грузия

Русия предупреди гражданите си да избягват Грузия

Председателят на грузинския парламент се оттегли, американското посолство разбира обидените, но призовава за спокойствие

Съгласно действащото законодателство в Грузия има смесена избирателна система. От 150 депутати 73 се избират по мажоритарна система, а 77 - по пропорционална.

Промяната е част от исканията на участниците в масовата демонстрация пред парламента в Тбилиси на 20 юни. Протестиращите поискаха и оставката на вътрешния министър на Грузия.

Ранените в Тбилиси достигнаха 240 души, 80 от тях са полицаи

Ранените в Тбилиси достигнаха 240 души, 80 от тях са полицаи

Русия обвини грузинската опозиция в опит за саботаж на контактите между двете страни