Грузинският президент Саломе Зурабишвили призова към спокойствие в страната след протестите, които завършиха със стотици ранени. Това направи тя в интервю за "Евронюз".

Грузинският президент обвинява руската "пета колона" за размириците

Грузинският президент обвинява руската "пета колона" за размириците

Зурабишвили: Русия е наш враг и окупатор

Зурабишвили обяви по-рано Русия за "враг и окупатор", чиято "пета колона" стои зад размириците, които тя предупреди, че има опасност да разделят бившата съветска република.

В отговор, Москва забрани временно на грузински самолети да кацат в страната и предупреди гражданите си да се въздържат от пътуване до Грузия.

Москва обвинява радикалните грузински политически сили, които  пропагандират антируските настроения.

Протестиращите са разгневени от посещението на Сергей Гаврилов, член на долната камара на руския парламент.

Опозицията в Грузия щурмува парламента

Опозицията в Грузия щурмува парламента

Искания за оставки

Гаврилов участва в Междупарламентарната асамблея за православие - МАП, орган, създаден от гръцкия парламент през 1993 г., за да насърчава взаимоотношенията между християнските православни депутати.

Гаврилов, председател на Общото събрание на МАП, се обърна към делегатите на родния си руски език от мястото на председателя на грузинския парламент в четвъртък.

Това разгневи някои политици и грузинци, които искат Русия да бъде държана на една ръка разстояние.

Руското влияние в Грузия остава политически чувствителна тема. Малката страна, съюзник на САЩ, се бори и загуби кратка война срещу Москва през 2008 г.

Оттогава двете страни нямат дипломатически връзки, а Русия признава независимостта на двата отцепили се региони, Южна Осетия и Абхазия, където има гарнизони с руски войски.