Процесът срещу лидера на босненските сърби Милорад Додик, който подклажда сепаратистки настроения, по обвинения в неспазване на решенията на Върховния представител започна официално в понеделник след забавяне поради протести срещу съдиите, които според него са пристрастни, и други оплаквания на защитата, предава Ройтерс.

Правният екип на Додик многократно е настоявал за забавяне на процеса по различни процедурни въпроси. Неговият адвокат Горан Бубич поиска в понеделник новоназначеният съдия по делото Сена Узунович също да бъде освободен поради предполагаема пристрастност.

Съдия Узунович каза, че прокурорите трябва да прочетат обвинителния акт въпреки неговия протест.

Додик, който е президент на автономната Република Сръбска в Босна и Херцеговина (БиХ), беше обвинен през август от държавните прокурори, след като подписа закони, които суспендират решенията на конституционния съд и на Върховния представител Кристиан Шмид, бивш германски министър.

Процесът се провежда в държавния съд на Босна и Херцеговина в столицата Сараево. Той отразява политическото разделение в БиХ, докато Додик последователно работи за подкопаване на държавните институции и офиса на Върховния представител, който има правомощия да налага закони и да уволнява служители, смятани за възпрепятстващи мира в БиХ.

Додик действа за отделяне на доминирания от сърби регион от Босна, където около 100 000 души загинаха във войната през 90-те години, от дълго време, но увеличи усилията си през последните две години.

Съгласно правилата, въведени за предотвратяване на връщането на страната във война, всеки служител в Босна, който не изпълни решение на Върховния представител - или го възпрепятства по някакъв начин, може да бъде осъден на затвор от шест месеца до пет години .

Сърбите не признават Шмид за върховен представител, заявявайки, че той не е одобрен от Съвета за сигурност на ООН.

Кристиан Шмид: Политиката на Додик е предизвикателство за Дейтънското споразумение

Кристиан Шмид: Политиката на Додик е предизвикателство за Дейтънското споразумение

Той предупреди Сърбия и Хърватия да не се месят в делата на Босна и Херцеговина

Държавният съд отхвърли по-ранните искания на Бубич осем съдии да бъдат освободени от делото заради предполагаеми политически пристрастия срещу Додик.

В процеса в понеделник съдия Узунович каза, че искането на адвоката на Додик за нейното освобождаване не означава автоматично, че четенето на обвинителния акт трябва да бъде отложено отново.

"Защитата има право да изказва становище и да прави искания, но ние сме тук заради повдигнат обвинителен акт от прокуратурата", каза тя.

Прокурорът Гордана Босилчич каза, че Додик е извършил престъпно деяние, като не е изпълнил решенията на върховния представител.

Поддръжниците на Додик в съдебната галерия, включително висши служители на Република Сръбска, се изправиха и протестираха, което накара съдията да им нареди да напуснат.

Попитан дали е разбрал обвинителния акт, Додик каза, че не е разбрал никоя част от него и че представлява "изкривяване на фактите".

"Това не беше подкрепено от нито един факт, беше направено под политически натиск от некомпетентни прокурори", каза Додик пред съдията.

САЩ дават ясен знак с изтребители на сърбите, желаещи отделяне от Босна и Херцеговина

САЩ дават ясен знак с изтребители на сърбите, желаещи отделяне от Босна и Херцеговина

Във вторник Република Сръбска празнува своя "Ден на републиката"