НАТО се безпокои от "сепаратистката реторика" в Босна, както и от чужда намеса, включително на Русия. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от "Ройтерс".

"Разтревожени сме от сепаратистката и разделителна реторика, както и от чужда намеса, включително на Русия", отбеляза той в Сараево - първата спирка по време на обиколката му на Западните Балкани.

Изказването на Столтенберг беше свързано с многократните изявления на лидера на босненските сръбски сепаратисти Милорад Додик, че автономната Република Сръбска ще работи за отделяне и присъединяване към съседската страна и неин съюзник Сърбия.

ЕС предупреждава Босна: Съюзниците ни не ходят в Русия

ЕС предупреждава Босна: Съюзниците ни не ходят в Русия

След като лидерът на босненските сръби обяви, че планира посещение в Москва

"Това подкопава стабилността и възпрепятства реформите", предупреди шефът на Алианса и добави, че всички политически лидери трябва да работят за запазване на единството, изграждане на национални институции и постигане на помирение.

Близо три десетилетия след опустошителната война от 1992-1995 г., която взе 100 000 жертви, Босна и Херцеговина остава разделена, икономиката ѝ е в стагнация, а хората масово напускат страната.

НАТО предупреди за рискове за Босна от външна намеса, особено от страна на Русия.

"Алиансът остава ангажиран да подкрепя евроатлантическия път на Босна, всяка страна има право да избере договореностите си за сигурност без чужда намеса", изтъкна Столтенберг след среща с председателя на Съвета на министрите на Босна Боряна Кристо.

Лидерът на босненската Република Сръбска обмисля обявяването на независимост

Лидерът на босненската Република Сръбска обмисля обявяването на независимост

Милорад Додик настоява да бъде решен спора относно закона за собствеността