Европейската комисия препоръча в сряда блокът да започне преговори за членство с Босна и Херцеговина, след като изпълни останалите условия, предава "Ройтерс".

"Комисията препоръчва започването на преговори за присъединяване към ЕС с Босна и Херцеговина, след като бъде постигната необходимата степен на съответствие с критериите за членство", съобщи в изявл

Силно оспорваната препоръка ще доведе до решение в средата на декември, когато 27-те национални лидери на ЕС ще решат дали да започнат официални преговори за присъединяване със страната от Западните Балкани.

27-те се нуждаят от единодушие, за да одобрят покана за Сараево, нещо, което ще бъде трудно постижимо, тъй като страните от ЕС са разделени, с подкрепата на Австрия, Унгария, Словения и Хърватия, но Нидерландия и други твърдо против.

"Ние отваряме вратата много широко и каним Босна и Херцеговина сега да мине през тази врата", каза председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

"За това, разбира се, трябва да има активност в Босна и Херцеговина. Трябва да се покажат резултати, но вратата вече е широко отворена", каза тя на пресконференция.

Милорад Додик иска Босна и Херцеговина в БРИКС, а не в ЕС

Милорад Додик иска Босна и Херцеговина в БРИКС, а не в ЕС

Поредна спорна изява на босненския сръбски лидер