Днес беше публикувано ново френско издание на "Mein Kampf" ("Моята борба") на Адолф Хитлер с текст, отразяващ "отвратително зле написания" оригинал според преводача ѝ, информира "Франс прес".

Една от най-известните книги в света, публикувана за първи път в два тома през 1924 и 1925 г., тя излага идеологическите основи на националсоциализма, включително неговото прегръщане на насилието и антисемитизма.

Единственият настоящ френски превод, публикуван за пръв път през 1934 г. и все още в печат, подобрява повтарящата се и високопарна проза на оригинала, която е трудна за четене дори на немски според френския преводач Оливие Манони.

Преиздават "Моята борба" на Хитлер с бележки за "лъжите", които съдържа

Преиздават "Моята борба" на Хитлер с бележки за "лъжите", които съдържа

Институтът за модерна история преиздава книгата

"Правилото по това време беше да се пише на добър френски и да се изгладят несъвършенствата на текста", отбелязва Манони, който е прекарал пет години в издаването на новото издание на голямото френско издателство Fayard.

Говорейки на пресконференция миналия месец Манони каза, че работата му е била вярна на "отвратително зле написания" оригинал, наполовина написан от Хитлер по време на престоя му в затвора, с целия му "съмнителен синтаксис" и "безкрайни и повтарящи се фрази".

Преводът в размер на 1000 страници с обяснителни бележки включва около 300 страници с критика и контекстуализация на манифеста на Хитлер, който излага плановете му за разширяване на границите на Германия и изтребление на евреите.

Той е озаглавен "Историзирането на злото, критично издание на Mein Kampf" и ще бъде безплатен за обществените библиотеки и ще се продава за 100 евро, умишлено висока цена, целяща да ограничи разпространението му.

Моята борба на Хитлер вече екстремистка в Русия

Моята борба на Хитлер вече екстремистка в Русия

Ще бъде включена във Федералния списък

Всички печалби ще бъдат предоставени на фондация "Аушвиц-Биркенау", която поддържа нацистките концлагери като паметници и напомняния за опустошителните последици от фашизма.

"Моята борба" влезе в публичното пространство през 2016 г., когато авторското право върху книгата отпадна.

Същата година беше публикувано ново критично немско издание в два тома, обхващащи 2000 страници, което беше в продължение на седмици сред най-продаваните книги.

По-рано тази година излезе ново полско издание.

Книгата е забранена в някои европейски страни, включително Австрия и Нидерландия, но може да бъде намерена в интернет или като електронна книга.

Мненията са разделени по отношение на новите издания, особено сред еврейски групи, някои от които подкрепят пълна забрана, докато други се аргументират в полза на научни, критични версии, предоставени за образователни цели.

Бум в продажбите на "Моята борба" на Хитлер в Германия

Бум в продажбите на "Моята борба" на Хитлер в Германия

85 хил. немскоезични копия са били продадени през последната година