Руският президент Владимир Путин е съгласен да се приложи идеята за изпращане на доброволци в Украйна.

"Ако видите, че има хора, които искат да отидат доброволно, но не само за пари, и да помогнат на хората, живеещи в Донбас - добре, то ние трябва да откликнем и да им се окаже подкрепа да стигнат до зоната на военните действия."

Думите на Путин от заседанието на Съвета за сигурност, който се провежда днес цитира агенция Новости като важна и срочна новина. Другата голяма държавна агенция ТАСС на този етап не съобщава информацията.

Рамзан Кадиров плаши с ужасен гняв, защото няма да се разходи из Лондон

Рамзан Кадиров плаши с ужасен гняв, защото няма да се разходи из Лондон

Показва готовността на войниците си

Според държавния глава "западните спонсори" не крият, че подпомагат събирането на наемници за участие в конфликта - "те го правят открито, пренебрегвайки всички норми на международното право".

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви преди няколко дни, че страната е получила 20 000 заявления от чужденци, които искат да участват в конфликта на страната на Киев.

Мюсюлманите в Украйна към Рамзан Кадиров: Защо изпращаш главорезите си да ни избиват?!

Мюсюлманите в Украйна към Рамзан Кадиров: Защо изпращаш главорезите си да ни избиват?!

Призив за подкрепа от света

На днешната среща министърът на отбраната Сергей Шойгу отбеляза, че ДНР и ЛНР са получили повече от 16 000 подобни искания, повечето от които от държави в Близкия изток.

По този повод по-късно през деня съветникът на украинския президент Олексей Арестович каза, че този ход е знак за слабостта на руската армия.

"Къде е мощната руска армия, ако не могат да минат без сирийци? Ако искат ние да убием и 16 000 сирийци - нека заповядат", каза Арестович на брифинг по телевизията, цитиран от Ройтерс.

На заседанието Владимир Путин подкрепя и идеята на руския министър на отбраната Сергей Шойгу оръжието, западно производство, което се намира в ръцете на руската армия да се предаде на военните от Донецката и Луганската народна република. "Моля, направете го", обърна се Путин към Шойгу и добави, че ако по този въпрос са необходими решения на президентско ниво, той е готов да ги вземе.

Шойгу се обоснова за предложнеието си с фона на "абсолютно неконтролируемите доставки на различни оръжия за Украйна от всички страни. Според военният министър вече никой не смята кой, къде и колко се разпределя.

Предложението на Сергей Шойгу е на ДНР и ЛНР да се предоставят средства за противовъздушна отбрана и противотанкови ракетни системи, за да се осигури по-висока бойна ефективност.

BBC слуша разговори между чеченци, подготвящи се за влизане в Украйна

BBC слуша разговори между чеченци, подготвящи се за влизане в Украйна

Вчера Рамзан Кадиров посъветва Зеленски да поиска извинение